GRECO: Guvernul, poliția și justiția moldovenească necesită schimbări urgente

Un nou raport al grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) arată că sistemul judiciar din Moldova trebuie să ia măsuri pentru a combate corupția din...

Un nou raport al grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) arată că sistemul judiciar din Moldova trebuie să ia măsuri pentru a combate corupția din guvern și din instituțiile de aplicarea legii. Raportul descrie o serie de chestiuni îngrijorătoare cu privire la funcțiile publice înalte și lobby-ul, integritatea în cadrul Poliției de Frontieră, performanța auditorilor și alocarea resurselor pentru Procuratura Anticorupție.

Documentul subliniază: guvernul Moldovei se opune schimbărilor necesare pentru a pune capăt corupției în rândul politicienilor. În urma celei de-a patra evaluări GRECO, guvernării i-au fost recomandate măsuri, dintre care doar 33 % au fost aplicate.

De asemenea, raportul atrage atenția asupra ineficienței Agenției Naționale de Integritate (ANI) în ceea ce privește verificarea declarațiilor de venit și de avere ale funcționarilor.

GRECO mai notează că nivelul de încredere în aplicarea legii în Moldova este foarte slab: doar 4,8% din populație are un grad ridicat de încredere în poliție.

In this article