Golovatiuc: Refuzul autorităților de la Chișinău de a accepta vaccinul ”Sputnik V” este o absurditate

Federația Rusă este dispusă să-i ofere țării noastre vaccinul ”Sputnik V”, însă autoritățile de la Chișinău refuză să-l accepte în instituțiile medicale de stat. Declarația a fost făcută...

Federația Rusă este dispusă să-i ofere țării noastre vaccinul ”Sputnik V”, însă autoritățile de la Chișinău refuză să-l accepte în instituțiile medicale de stat. Declarația a fost făcută de ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc. El a subliniat că oficiali ruși l-au informat despre disponibilitatea de a livra preparatul, inclusiv sub formă de donație.

Ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, susține că refuzul autorităților de la Chișinău de a accepta vaccinul ”Sputnik V” este o absurditate, în contextul deficitului de vaccinuri și al situației sanitare grave.

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă: “În timp ce mai multe state solicită – ”Stimați ruși, vă rugăm, examinați posibilitatea de a ne acorda vaccinul”, reprezentanții Moldovei spun că nu-l vor folosi în instituțiile medico-sanitare de stat. Vreau ca cetățenii Moldovei să înțeleagă bine situația. Federația Rusă este gata să facă acest pas, acest lucru mi-a fost comunicat. Este necesar să respectăm toate procedurile și să existe voință politică din partea autorităților Moldovei”.

Țara noastră trebuie să importe diferite tipuri de vaccin, în loturi mici, pentru a afla ce preferă moldovenii, și doar după asta să cumpere în cantități mari, a subliniat ambasadorul Vladimir Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă: „Este necesar să le oferim cetățenilor moldoveni posibilitatea de a alege. Omul este conștient, trebuie să decidă de sine stătător – sau ”Pfizer”, sau ”AstraZeneca”, sau ”Sputnik”, sau alte vaccinuri. Trebuie să i le punem la dispoziție. Autoritățile Moldovei, și noi luăm în calcul acest lucru, este de dorit să primească, în cantități mici, un vaccin anume și să analizeze cererea pentru acest vaccin. Iată, dacă ”Sputnik” va fi solicitat, de exemplu, 100 de mii, acestea vor fi gratis, iar dacă el va fi solicitat, atunci putem comanda o cantitate maximă pe care ne-o vor putea oferi”.

Până acum, două state din UE – Ungaria şi Slovacia – au semnat acorduri de achiziţie a vaccinului din Rusia, iar Cehia şi Croaţia au anunţat că sunt interesate de procurarea lui. Agenția Europeană a Medicamentului este în proces de evaluare a preparatului, pentru a-l aproba. Până acum, ”Sputnik V” a fost înregistrat în 56 de state. Rusia este cel mai mare utilizator al preparatului şi l-a folosit pentru imunizarea a peste șase milioane de oameni.

In this article