Gîrbu susține că în Moldova nu există niciun risc de criză alimentară

Expertul economic Viorel Gîrbu susține că în Moldova nu există niciun risc de criză alimentară, iar prețurile la produsele de panificație nu au nicio legătură cu rezervele materiale.Economistul...

Expertul economic Viorel Gîrbu susține că în Moldova nu există niciun risc de criză alimentară, iar prețurile la produsele de panificație nu au nicio legătură cu rezervele materiale.

Economistul a declarat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că potrivit informațiilor oficiale stocul național de grâu alimentar este cu mult mai mare decât volumul necesar.
”Pentru o analiză exhaustivă trebuie de identificat care este stocul, consumul și multe alte aspecte. Din ceea ce deduc eu din presă, de exemplu ce scrie deputatul Radu Marian. El zice că stocul de grâu este mai mare decât rezervele necesare. Deci, nu este vreun risc de criză alimentară. În același timp, el face referire la faptul că Agenția pentru Rezerve Materiale trebuia să vândă acest grâu, care are un termen expirat. El trebuie de înlocuit cu un grâu nou, la un preț mai mic”, a spus Gîrbu.
Expertul mai susține că, la moment, nu există premise pentru operarea unor majorări a prețurilor pentru produsele de panificație.
”Producătorii cumpără grâul de pe piață din rezerva materială și prețul final este dictat de prețurile pieței interne, care este determinată de piața externă. Industria materială poate fi folosită pentru a plana anumite oscilații masive ale prețurilor, așa cum Banca Națională deține rezervă materială pentru a plana oscilațiile cursului valutar”, a declarat Gîrbu.
În urma audierilor desfășurate, astăzi, de Comisia parlamentară agricultură și industria alimentară s-a stabilit că motive de îngrijorare pentru securitatea alimentară a țării nu sunt. Statul este asigurat în proporție de 125% cu grâu, iar roada din acest an se anunță a fi îndeajuns pentru a asigura în continuare necesitățile statului. La audieri au fost prezenți ministrul în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, reprezentanții MAI, Agenției Rezerve Materiale și Combinatului ”Franzeluța”.

In this article