Geniștii Armatei Naționale au neutralizat peste 300 de obiecte explozive și mii de cartușe în 2024

Geniștii Armatei Naționale au executat 834 de misiuni de deminare pe parcursul anului 2024, în cadrul cărora au lichidat 284 de obiecte explozive și 2.622 de cartușe. Potrivit...

Geniștii Armatei Naționale au executat 834 de misiuni de deminare pe parcursul anului 2024, în cadrul cărora au lichidat 284 de obiecte explozive și 2.622 de cartușe.

Potrivit ofițerului superior din cadrul Serviciului Geniu, maior Ivan Cornegruța, echipele de geniști militari au fost solicitate cel mai des în localitățile din raioanele Ialoveni, Leova, Hâncești, Ștefan Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Nisporeni, Strășeni, Dubăsari, Cantemir, Ungheni, Orhei, Florești, Sângerei și Fălești, dar și în municipiul Chișinău.

În 2024 topul raioanelor cu cele mai multe intervenții au fost Anenii Noi și Ștefan Vodă.

„Astfel, în lunile octombrie, noiembrie, mai și august, geniștii din Batalionul „Codru” au intervenit în satul Șerpeni, Anenii Noi, unde au descoperit un număr total de 53 de proiectile de artilerie de diferit calibru, 16 grenade de mână, o bombă de aruncător și 2117 cartușe.

Totodată, geniștii militari au fost solicitați, în lunile februarie, iulie și septembrie, în localitățile Ștefan Vodă, Cioburciu și Slobozia din raionul Ștefan Vodă, unde au depistat în total 13 proiectile de artilerie de calibru diferit, patru bombe de aruncător, șapte grenade de mână, nouă focoase și 400 de cartușe”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Majoritatea obiectelor explozive au fost depistate de localnici sau muncitori în timpul lucrărilor de gospodărire, construcție sau lucrări agricole.

Sursa citată mai menționează că toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

„Acestea au fost distruse fie în locuri special amenajate, fie la centrele de instruire ale Armatei Naționale, în condiții de maximă siguranță”, notează Ministerul Apărării.

În context, oamenii care găsesc muniții sunt îndemnați să respecte următoarele reguli:

– Anunțați imediat 112;

– Marcați locul depistării obiectului exploziv;

– Nu atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte;

– Nu loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață;

– Nu demontați focoasele sau alte componente;

– Nu aruncați în foc obiectul exploziv.

In this article