Furtuna tropicală Trami: Cel puțin 26 de decese și peste 150.000 de evacuări în Filipine

Furtuna tropicală Trami, cunoscută local sub numele de Kristine, a provocat moartea a cel puțin 26 de persoane și alte peste 150.000 au fost nevoițe să-și evacueze casele...

Furtuna tropicală Trami, cunoscută local sub numele de Kristine, a provocat moartea a cel puțin 26 de persoane și alte peste 150.000 au fost nevoițe să-și evacueze casele în Filipine, anunță autoritățile joi, 24 octombrie. Furtuna a adus ploi torențiale pe insula Luzon, declanșând inundații masive și alunecări de teren.

Majoritatea deceselor au avut loc în regiunea centrală Bicol, cauzate de înec sau alunecări de teren. Doar în orașul Naga au fost raportate 14 victime, azi, 24 octombrie.

Aproximativ 163.000 de persoane au fost relocate în adăposturi de urgență, cele mai multe din Bicol, unde inundațiile au afectat grav comunitățile. Apa a ajuns până la acoperișurile caselor de tip bungalow, adică cu un singur nivel.

Cu rafale de vânt de 95 km/h, Trami s-a deplasat spre vest, a afectat în special regiunea muntoasă Cordillera și s-a îndreptat spre Marea Chinei de Sud. Autoritățile au avertizat asupra riscului de ploi puternice, inundații, alunecări de teren și valuri înalte în regiunile nordice ale țării.

Printre măsurile luate de guvern se numără închiderea școlilor și companiilor din zonele afectate, anularea a 12 zboruri interne. Banca centrală a suspendat tranzacțiile valutare și operațiunile monetare pentru a doua zi consecutiv.

Filipine se confruntă în general cu 20 de furtuni tropicale pe an, care provoacă adesea pagube semnificative, alunecări de teren și inundații mortale.

In this article