Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage și va antrena 4.500 de militari ucraineni

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara, într-un interviu televizat, trimiterea de avioane de vânătoare tip Mirage-2000, fabricate de Dassault, în Ucraina, să lupte împotriva Rusiei, conform...

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seara, într-un interviu televizat, trimiterea de avioane de vânătoare tip Mirage-2000, fabricate de Dassault, în Ucraina, să lupte împotriva Rusiei, conform Reuters.

„Avem în continuare aceeaşi filosofie: ajutăm Ucraina să lupte. Mâine (vineri), vom lansa o nouă cooperare şi vom anunţa cedarea unor (avioane de vânătoare de tip) Mirage-2000, care vor permite Ucrainei să-şi apere cerul”, anunţă Emmanuel Macron.

În prezent, patru ţări s-au angajat să trimită avioane de luptă americane de tip F-16 Ucrainei – Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda.

„Vom forma piloţi ucraineni încă din această vară. În mod normal sunt necesare cinci până la şase luni. Dorinţa noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm şi să-i antrenăm”, a declarat Macron precizând că această formare urmează să aibă loc în Franţa.

Şeful statului francez a anunţat că trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina nu se află pe ordinea de zi, în pofida faptului că această problemă „nu este tabu”, în opinia sa.

„Să te duci să formezi pe cineva în vestul Ucrainei, în zona liberă, nu este un factor de escaladare”, susține Macron.

Totodată, Franța va oferi Ucrainei peste 700 de milioane de dolari în împrumuturi și granturi pentru a consolida infrastructura critică vizată de forțele ruse, a informat publicația franceză 20 Minutes. Se așteaptă ca Ucraina și Franța să finalizeze acordul, astăzi, pe 7 iunie, în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Paris .

In this article