Franţa acuză Turcia, Iranul şi Azerbaidjanul că profită de protestele de stradă

Laurence Boone, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe de la Paris, a acuzat miercuri mai multe ţări că profită cu cinism de recentele proteste...

Laurence Boone, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe de la Paris, a acuzat miercuri mai multe ţări că profită cu cinism de recentele proteste de stradă din Franţa, transmite AFP.

 

“Nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi absolut deloc în privinţa cinismului şi a intenţiilor rele ale anumitor ţări, care nu se dau niciodată înapoi de la utilizarea unor instrumente sau de la dezinformare”, a spus ea, referindu-se în special la Turcia, Iran şi Azerbaidjan: “În anumite ţări, imaginile evenimentelor sunt folosite pentru propaganda regimurilor şi am răspuns sistematic la aceste ostilităţi, în special la afirmaţiile azere, turce sau iraniene”.

Uciderea unui adolescent de către un poliţist în timpul unui control rutier într-o suburbie pariziană a declanşat în Franţa proteste timp de câteva zile şi nopţi. În mai multe oraşe s-au produs pagube de sute de milioane de euro, potrivit Agerpres.

La începutul lui iulie, Iranul a cerut autorităţilor franceze “să pună capăt acţiunilor violente” împotriva populaţiei şi “să dea dovadă de reţinere. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat că revoltele sunt cauzate de “rasismul şi colonialismul” Franţei.

Boone a replicat că “lecţiile acestor ţări ar merita un zâmbet, dacă nu ar avea atâtea probleme cu drepturile omului”. Ea a susţinut că “întreg guvernul a comunicat foarte mult, inclusiv în străinătate, despre măsurile luate pentru restabilirea ordinii publice pe teritoriul nostru. Ambasadele noastre au fost informate, au dat asigurări, astfel încât nu au existat anulări, modificări ale unor sejururi. Nu a existat o scădere a vizitelor turistice”.

In this article