Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vine cu inițiativa de a aloca peste 51 de milioane de lei agricultorilor afectați de intemperii

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat și va propune în Parlament mai multe proiecte de lege menite să susțină sectorul agricol și agricultorii. Deputatul socialist, Radu Mudreac,...

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat și va propune în Parlament mai multe proiecte de lege menite să susțină sectorul agricol și agricultorii. Deputatul socialist, Radu Mudreac, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că agricultura este motorul economiei, de aceea producătorii locali necesită un suport activ din partea statului. 

Astfel, socialiștii și comuniștii din Parlament vin cu o inițiativă legislativă de rectificare a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2021 pentru acordarea compensațiilor agricultorilor care au avut de suferit din cauza intemperiilor din acest an. Potrivit lui Mudreac, evaluările estimative sunt de 51,3 milioane de lei. 

De asemenea, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propun ca alocațiile anuale în Fondul de subvenționare a agriculturii să constituie nu mai puțin de 4% din cheltuielile aprobate de bugetul de stat. Aceasta înseamnă dublarea în acest an a fondului de la 1,1 miliarde de lei la 2,2 miliarde de lei. 

Un alt proiect de lege elaborat de deputații socialiști și comuniști se referă la interzicerea importului produselor alimentare genetic modificate. Totodată, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propune modificarea Legii achizițiilor publice, prin care producătorul autohton să beneficieze de un minus de 15 la sută din prețul propus, iar organizațiile care reprezintă persoanele cu dizabilități – de minus 20 de procente. 

Radu Mudreac a declarat că în această legislatură va fi propus spre aprobare și textul unui nou Codul funciar, care a fost elaborat în Parlamentul trecut împreună cu experții locali și internaționali. Potrivit deputatului, noul cod reglementează juridic relațiile funciare și interzice vânzarea pământului agricol străinilor. 

”Pământurile agricole sunt proprietatea cetățenilor Republicii Moldova și ele nu pot fi înstrăinate”, a declarat socialistul.  

Deputatul a amintit că echipa din care face parte a venit pe parcursul anilor cu mai multe inițiative care au avut menirea să protejeze piața autohtonă, calitatea produsului și agricultorii.

In this article