FOTO // PRIMUL DONATOR! Un doctor, care s-a lecuit de COVID-19, a donat plasmă sanguină, pentru a-i trata și pe alți pacienți infectați

Dumitru Carasic, doctor de la IGSU, șef SMURD, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă....

Dumitru Carasic, doctor de la IGSU, șef SMURD, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pe Facebook.

“Dumitru Carasic s-a externat pe data de 6 aprilie fiind tratat de COVID-19 și astăzi, a mers la Centrul de Transfuzie a Sângelui, unde a donat plasmă, pentru a salva cel puțin 3 pacienți. Medicul este un exemplu de curaj, devotament și implicare. El speră că gestul său va fi urmat de cât mai mulți pacienți care au reușit să învingă boala”, a scris Viorica Dumbrăveanu.

Precizăm că plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți.

In this article