Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare în legătură cu finanțarea din Libia a campaniei electorale din 2007

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, împreună cu alţi 12 foşti oficiali, pentru „corupție pasivă” şi finanțarea ilegală din Libia a campaniei sale electorale, scrie...

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, împreună cu alţi 12 foşti oficiali, pentru „corupție pasivă” şi finanțarea ilegală din Libia a campaniei sale electorale, scrie Reuters.

Acuzațiile formulate joi de Parchetul financiar francez sunt „ascunderea deturnării de fonduri publice, corupție pasivă, finanțarea ilegală a campaniei electorale şi conspirație în vederea comiterii unei infracțiuni pasibile de o pedeapsă de 10 ani de închisoare”.

Astfel, Sarkozy i-ar fi lăsat cu bună știință pe colaboratorii săi apropiați şi intermediari să „acționeze pentru a obține sau a încerca să obțină” de la regimul condus de Muammar Gaddhafi „sprijin financiar în vederea finanțării campaniei sale electorale din 2007”, în valoare de mai multe milioane de euro.

Fostul șef de stat, acum în vârstă de 68 de ani, a negat permanent acuzațiile din acest dosar, deschis în 2013 şi în care mai sunt acuzați, între alții, foștii miniștri Eric Woerth şi Brice Hortefeux şi fostul său șef de cabinet Claude Gueant.

În schimb, un martor a afirmat în 2016 că, la finele lui 2006 ori începutul lui 2007, a adus la Ministerul francez de Interne, condus la acea vreme de Sarkozy, mai multe valize pregătite de regimul libian şi conținând suma totală de 5 milioane de euro.

Fostul șef al statului francez este vizat de mai multe dosare. Pe 17 mai, Curtea de apel din Paris urmează să se pronunțe în dosarul „ascultărilor”, în care Sarkozy a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru corupție şi trafic de influență, iar din noiembrie va fi judecat apelul în cazul Bygmalion, legat de finanțarea campaniei sale prezidențiale din 2012 şi pentru care a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu executare.

In this article