Fostă deputată ucraineană, împușcată mortal în Lvov

În seara zilei de 19 iulie, în orașul ucrainean Lvov, o fostă deputată ucraineană Irina Farion a fost împușcată în cap de o persoană necunoscută. BBC News scrie...

În seara zilei de 19 iulie, în orașul ucrainean Lvov, o fostă deputată ucraineană Irina Farion a fost împușcată în cap de o persoană necunoscută. BBC News scrie că Farion este cunoscută în Ucraina pentru declarațiile radicale în sprijinul limbii ucrainene. Ex-deputata a murit la spital.

Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost împușcată în jurul orei 19:30, lângă un bloc de apartamente de pe o stradă unde locuia. Atacatorul, potrivit martorilor, a tras din armă o singură dată, lovind-o în tâmplă. Farion a fost dusă de urgență la o instituție medicală. Medicii nu au reușit să o salveze. Polițiștii și ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei îl caută acum pe atacator, a comunicat șefia Ministerului Afacerilor Interne a Ucrainei Igor Klimenko.

„Principalele versiuni care se iau în considerare în acest moment: antipatie personală, activitățile socio-politice ale doamnei Farion. Nu excludem că omorul a fost la comandă”, a menționat Klimenko. Ulterior, Klimenko a spus că „atacatorul s-a pregătit din timp, iar aceasta nu a fost o crimă spontană”. „Cât timp s-a pregătit – o săptămână sau două – timpul va spune”, a adăugat el. Klimenko nu a exclus o posibilă „urmă rusească”, însă nu a oferit mai multe detalii în acest sens.

Farion a fost filologă, profesoară și în perioada 2012-2014 deputată în Rada Supremă a Ucrainei din partea partidului de extremă dreapta „Svoboda”.

Potrivit sursei, Farion este cunoscută pentru declarațiile radicale în sprijinul limbii ucrainene, iar pentru una dintre acestea a fost concediată de la serviciu – de la departamentul de limbă ucraineană a Universității Politehnice din Lvov. Toamna trecută, a comunicat sursa, Farion s-a trezit în centrul unui scandal de mare amploare, după care Serviciul de Securitate al Ucrainei a pornit o anchetă penală. Ea a criticat armata ucraineană pentru că soldații vorbesc în limba rusă. „Nu pot să-i numesc ucraineni dacă nu vorbesc ucraineana – lasă-i să-și spună „ruși””, comunica Farion. Ulterior, ea a publicat un mesaj de la unul din cititorii ei – un tânăr din Crimeea anexată – în care acesta a susținut-o. În același timp, Farion nu i-a ascuns datele personale. Ulterior, tânărul s-a pomenit cu angajații serviciului secret al Federației Ruse. Drept reacție, studenții din Lvov au organizat un protest și au cerut demisia lui Farion iar pe 15 noiembrie 2023 aceasta a fost concediată. În luna mai, instanța a repus-o în funcție și i s-a acordat despăgubiri. Cu acești bani, ea a cumpărat 11 drone pentru armată.

sursa

In this article