Fostul premier Ion Sturza îl critică dur pe președintele Maia Sandu pentru că nu a insistat la Kiev pe stoparea extinderii Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, care ar putea lăsa fără sursă de apă o bună parte a cetățenilor Republicii Moldova. Sturza susține că Sandu a dat dovadă de lipsă de fermitate și exces de politețe în relațiile cu partenerul de la Kiev.
”Trebuie să o spunem direct, sonor și fără niciun echivoc – implementarea acestui proiect va duce la o catastrofă ecologică de proporții, la degradarea ireversibilă a râului Nistru. Lucru care va avea un impact dramatic asupra populației și economiei Republicii Moldova, întrucât Nistrul este principala sursă de apă atât pentru Chișinău, cât și pentru multe alte localități din Moldova. Ucrainenii au multe alte râuri, noi – doar Nistrul. Seceta din acest an a demonstrat o dată în plus cât de importante sunt sursele de apă”, notează Sturza într-o postare pe pagina sa de socializare.
Ex-premierul mai susține că autoritățile de la Chișinău nu trebuie să solicite expertize străine, dar trebuie să prezinte un refuz tranșant spus conducerii ucrainene.
”Politețurile recente de la Kiev, cu expertize ecologice din partea UE, sunt de pe poziția unui partener slab. Nu avem nevoie de expertize. Avem nevoie de un „Nu!” ferm împotriva ideii și intențiilor ucrainenilor de a ne distruge Nistrul”, mai scrie fostul premier.
Săptămâna trecută, deputații PSRM au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă cu privire la crearea unei comisii speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru. Potrivit autorilor, din cauza schimbărilor climatice, a activităților nechibzuite ale oamenilor, dar și a impactului în urma activității Centralei de la Novodnestrovsk din Ucraina este afectat grav ecosistemul bazinului râului Nistru. Obiectivele de bază ale comisiei sunt evaluarea potențialului râului Nistru; relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru.
Despre necesitatea creării unei astfel de comisii a vorbit președintele PSRM, Igor Dodon. Fostul președinte al țării a remarcat că discuțiile secrete legate de extinderea acestei hidrocentrale, pe care le-a avut Maia Sandu la Kiev cu președintele ucrainean, ar putea provoca o criza ecologica pe Nistru.
Despre riscurile și amenințarea pe care le pot produce construcția noilor turbine pe Nistru la Novodnestrosk au vorbit și ONG-urile de mediu. Ecologiștii amintesc că râul Nistru este principala sursă de apă potabilă în Moldova. Din Nistru se alimentează cu apă 70% din populația țării și 100% – municipiul Chișinău.