Forța de muncă din Republica Moldova în scădere: Date îngrijorătoare de la BNS

Conform rezultatelor celei mai recente cercetări publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), „Ancheta forței de muncă” pentru trimestrul IV al anului 2024, forța de muncă activă din...

Conform rezultatelor celei mai recente cercetări publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), „Ancheta forței de muncă” pentru trimestrul IV al anului 2024, forța de muncă activă din Republica Moldova, compusă din persoanele cu vârsta de 15 ani și peste, a scăzut semnificativ.

Astfel, numărul total al populației active a fost de 849.500 de persoane, în scădere cu 7,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, populația ocupată a ajuns la 816.700 de persoane, înregistrând o scădere de 6,6%.

În ceea ce privește rata șomajului, aceasta a fost de 3,9%, o scădere față de 4,9% în aceeași perioadă din 2023. Totuși, este îngrijorător faptul că femeile continuă să fie mai afectate de șomaj, reprezentând 51,7% din totalul șomerilor. De asemenea, datele arată o distribuție inegală a forței de muncă în funcție de mediul de proveniență, 51,8% dintre cei activi lucrând în mediul urban, iar restul de 48,2% în mediul rural.

În ciuda scăderii forței de muncă, majoritatea celor angajați sunt salariați, 82,9% dintre aceștia având un loc de muncă cu contract pe perioadă nedeterminată. Totodată, sectorul serviciilor rămâne cel dominant, cu 63% din populația ocupată lucrând în acest domeniu, urmat de industrie (13,6%) și construcții (7,8%).

Deși șomajul a scăzut în total, acesta rămâne un factor semnificativ pentru tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata de șomaj atinge 17,6%. Această situație subliniază provocările cu care se confruntă piața muncii din Moldova și nevoia urgentă de a implementa politici pentru a sprijini ocuparea, în special în rândul femeilor și tinerelor generații.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article