Fiul oligarhului Plahotniuc și fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, și-au schimbat numele în România

Noua identitate românească a fostului deputat moldovean, Constantin Țuțu este Andrie Sîli. Fostul lider al democraților moldoveni, Vladimir Plahotniuc, a avut de asemenea o identitate diferită. După ce...

Noua identitate românească a fostului deputat moldovean, Constantin Țuțu este Andrie Sîli. Fostul lider al democraților moldoveni, Vladimir Plahotniuc, a avut de asemenea o identitate diferită. După ce oligarhul a fugit din Republica Moldova, fiul său Timofei a solicitat schimbarea numelui în România, transmite RISE Moldova.

La Chișinău, Țuțu este învinuit pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, huliganism, dar figurează și într-un dosar de omor, conform sursei citate. Jurnaliștii RISE au consultat avocați, care le-au comunicat că schimbarea numelui poate avea urmări serioase pentru ex-democrat.

Din punct de vedere juridic, schimbarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate avea consecințe serioase, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate. Este esențial ca autoritățile să fie alertate și să colaboreze strâns pentru a asigura respectarea legii și a preveni abuzurile. Dacă se dovedește că schimbarea numelui a fost efectuată cu intenția de a se sustrage de la justiție sau de a încălca sancțiuni internaționale, persoana în cauză poate fi supusă unor proceduri judiciare atât în România, cât și în Republica Moldova, a explicat avocatul Vadim Vieru, contactat de RISE Moldova.

Sursa citată notează că și fiul cel mare al lui Plahotniuc, Timofei Plahotniuc, a solicitat, la finalul anului 2020, schimbarea numelui în România în Timofei Parvan, folosind ca adresă vila familiei de lângă București. Proprietatea a fost pusă, între timp, sub sechestru de procurori în dosarele penale în care e acuzat tatăl său.

Noile identități ale apropiaților oligarhului fugar Plahotniuc au fost descoperite în cadrul investigației Imperiul Plahotniuc: Dublura, identitatea și semnătura.

In this article