Fiii unui preot rus au fost condamnați la închisoare după ce au încercat să se alăture armatei ucrainene

Rusia a condamnat trei fii ai unui preot rus la închisoare pentru o sentință de până la 17 ani și jumătate pentru că au încercat să se alăture...

Rusia a condamnat trei fii ai unui preot rus la închisoare pentru o sentință de până la 17 ani și jumătate pentru că au încercat să se alăture armatei ucrainene, a informat miercuri site-ul de știri independent Mediazona, potrivit The Moscow Times. 

Ioann Ashcheulov, în vârstă de 24 de ani, Alexei Ashcheulov, cu vârsta de 20 de ani și Timofey Ashcheulov, care are abia 19 ani, au fost reținuți în iulie 2023 în timp ce încercau să treacă granița ruso-ucraineană. Frații, al căror tată este Igor Ashcheulov, un preot de 49 de ani din regiunea Lipetsk, își neagă vinovăția.

Un tribunal al garnizoanei militare de vest din Moscova i-a găsit pe toți cei trei frați vinovați de tentativă de trădare, tentative ilegale de a trece granița și participarea la o organizație teroristă. Aceștia au fost condamnați la închisoare de maximă siguranță între 17 și 17,5 ani.

Procurorii ceruseră 18 ani de închisoare pentru cei trei bărbați.

Procesul soților Ashcheulov a fost deschis publicului, în ciuda faptului că, de obicei, cazurile de trădare se desfășurau cu ușile închise.

„Pot spune că nu mă consider un trădător al Rusiei”

Mediazona a raportat că anchetatorii au descoperit videoclipuri filmate de al patrulea frate Ashcheulov, în care Alexei și Timofei ar fi discutat despre „dezertarea din partea ucraineană”, iar Alexei și-a exprimat „rușinea” că este rus.

Polițiștii de frontieră au găsit, de asemenea, e-mailuri și corespondență Telegram cu un membru al Legiunii Libertatea Rusiei, o unitate paramilitară a armatei ucrainene formată din cetățeni ruși care luptă împotriva trupelor Moscovei.

Rusia a interzis legiunea, considerând-o o organizație teroristă. Frații Ashcheulov și-au exprimat opoziția față de invadarea Ucrainei de către Rusia în declarațiile lor finale, potrivit Mediazona.

„M-am născut într-o țară care comite crime în Ucraina. Sunt responsabil pentru acțiunile guvernului meu și mulți cetățeni pașnici ai Ucrainei care au murit în urma bombardamentelor rusești au fost absolut nevinovați”, a declarat Ioann citat judecătorului.

„Pot spune că nu mă consider un trădător al Rusiei”, a adăugat el. Biserica Ortodoxă Rusă a fost un susținător înflăcărat al invaziei Ucrainei, șeful Bisericii, patriarhul Kirill, referindu-se la aceasta ca un „război sfânt”.

In this article