Fals despre salariile deputaților din Moldova stârnește agitație în Parlament și în rândul publicului

Un mesaj fals despre salariile deputaților din Republica Moldova, distribuit pe Facebook, a stârnit o mare agitație în rândul Parlamentului și al publicului. Postarea, care susținea că salariile...

Un mesaj fals despre salariile deputaților din Republica Moldova, distribuit pe Facebook, a stârnit o mare agitație în rândul Parlamentului și al publicului. Postarea, care susținea că salariile deputaților ar varia între 40.000 și 100.000 de lei pe lună, a fost distribuită pe larg, inclusiv de persoane publice. Parlamentul a reacționat, respingând informațiile ca fiind false și publicând documente care detaliază salariile reale ale deputaților.

Informațiile false au fost distribuite de utilizatoarea „Nadia Ivanova”, iar un deputat a avertizat-o că ar putea fi dată în judecată pentru răspândirea de informații incorecte. Totuși, jurnaliștii de la Zdg.md au aflat că profilul „Nadia Ivanova” nu există în realitate. Utilizatorul din spatele acestui cont fals a folosit fotografii furate de pe conturile de Instagram și VKontakte ale unei tinere din Rusia. De asemenea, și alți utilizatori, precum „Andrei Petru”, au fost identificați ca fiind figuri false, cu imagini preluate din viața reală a tinerilor din Federația Rusă.

Pe data de 14 decembrie, utilizatoarea „Nadia Ivanova”, cu peste 2.600 de prieteni virtuali pe rețeaua Facebook, publica un mesaj fals prin care susținea că deputații din Parlament ridică lunar salarii cuprinse între 40.000 și 100.000 de lei.

La scurt timp, mesajul a fost distribuit de mai multe persoane, inclusiv de oameni cunoscuți în spațiul public, iar internauții au acuzat deputații și guvernarea că ridică salarii mari, în timp ce oamenii de rând sunt săraci.

Amploarea discuțiilor face ca mai mulți deputați să iasă public cu mesaje prin care să anunțe că informațiile sunt false. Radu Marian, Marcela Adam și Ersilia Qatrawi și-au publicat fișele salariale care demonstrau că informația publicată de „Nadia Ivanova” este falsă și că, în realitate, un deputat ridică 17.000 de lei lunar din salariu.

„Dacă se adaugă alte plăți (care sunt diferite de la un deputat la altul) și se scad plățile pe care le dăm asistenților/consilierilor noștri (care la fel pot varia în funcție de lună), venitul mediu lunar al unui deputat este de aproximativ 20.000-27.000 de lei”, a scris Marian pe rețelele sociale.

Și Parlamentul a reacționat printr-un comunicat de presă, precizând că informația este falsă, și a îndemnat cetățenii „să se informeze din surse credibile pentru a nu cădea în plasa campaniilor de dezinformare”.

„Tânără, frumoasă, ambițioasă” și… extrem de interesată de politică

Profilul de Facebook „Nadia Ivanova”, de la care a pornit falsul, a fost creat în decembrie 2021, în ajunul sărbătorilor de iarnă. „Nadia Ivanova” se prezintă drept o „tânără, frumoasă și ambițioasă” din Chișinău.

Primele postări pe Facebook au corespuns descrierii, persoana din spatele profilului publicând mai multe fotografii cu o tânără în diferite ipostaze specifice sărbătorilor de iarnă.

Prima postare cu iz politic pe profilul „Nadiei Ivanova” a venit la câteva zile de la crearea profilului, pe data de 3 ianuarie 2022.

„Prima zi de lucru din acest an a început cu tristețe. Foarte tare m-am bucurat când s-a spus că salariul mediu lunar pe economie în 2022 va fi 9.900 de lei. Şi azi, când am intrat în contabilitate să întreb cu cât mi se va majora salariul, am aflat că aceste majorări se fac doar pe hârtie şi nu are nimic comun cu lefurile pe care le primim!”, se spunea în postarea însoțită și de o fotografie.

Postarea a adunat aproape 400 de reacții, 60 de distribuiri și 165 de comentarii, multe dintre ele de nemulțumire față de Guvernul condus atunci de Natalia Gavrilița.

Pe parcursul anului 2022, administratorul profilului „Nadia Ivanova” a făcut circa 150 de postări, alternând postările „personale” cu cele despre politică, iar uneori chiar îmbinându-le. În august 2022 este publicat un colaj din 15 fotografii, inclusiv cu tânăra în costum de baie, iar în descriere se spune că pe vremea lui Plahotniuc se trăia mai bine: „Eu lucram în Chişinău cu o leafă de 8.000 de lei pe lună şi îmi ajungea de dus în tot anul la mare și de umblat cu prietenele la tot felul de distracții”.

În 2023, „Nadia Ivanova” a avut în jur de 50 de postări, continuând să combine postările despre viața personală cu postări ce au tentă politică. În 2024, „Nadia Ivanova” nu a mai fost atât de activă pe Facebook, publicând doar patru postări, una dintre ele fiind cea din 14 decembrie despre salariile de „zeci de mii de lei” ale deputaților.

Cuplul „Nadia Ivanova” și „Andrei Petru”

Pe „Nadia Ivanova”, jurnaliștii au găsit-o în mai multe imagini în care apare alături de un alt utilizator pasionat de viața politică din R. Moldova, „Andrei Petru”. Într-o fotografie publicată în luna septembrie, „Andrei Petru” îi dă tag „Nadiei” și împreună urează „o zi cu ghinion pentru duşmani, socialişti și Șor-iști.

„Nadia” apare în numeroase imagini pe profilul utilizatorului „Andrei Petru”, cele două conturi încercând să arate că personajele „Nadia Ivanova” și „Andrei Petru” ar fi într-o relație.

Numele „Andrei Petru” este cunoscut în mediul online încă din perioada protestelor organizate de Platforma DA împotriva regimului Plahotniuc, când postările sale erau foarte populare pe Facebook. Administratorul profilului nu-și arăta fața în acea perioadă și utiliza imagini cu diferite persoane ca poze de profil.

După ce contul i-a fost blocat, iar ulterior șters, „Andrei Petru” revine cu un profil nou în iulie 2019, la scurt timp după ce Plahotniuc este înlăturat de la guvernare și fuge din țară. „Viața e frumoasă fără Plahotniuc și lingăii lui”, scrie utilizatorul.

„Andrei Petru”, fan declarat al Platformei DA și al lui Andrei Năstase

Într-o perioadă scurtă, noul profil reușește să adune printre prietenii virtuali zeci de figuri cunoscute în R. Moldova, de la jurnaliști și formatori de opinie la actuali sau foști deputați și miniștri. Cu mulți dintre ei „Andrei Petru” întreține discuții în secțiunea de comentarii, iar unii îi apreciază postările și chiar îl felicită cu diverse ocazii.

În 2019, utilizatorul publică mai multe mesaje de laudă la adresa lui Andrei Năstase, care era atunci ministru al Afacerilor Interne. Pe data de 5 august 2019 îl felicită elogios pe acesta cu ocazia zilei sale de naștere, publicând o fotografie cu frații Năstase și mama lor: „În această zi minunată, în primul rând doresc s-o felicit pe mama care i-a crescut şi i-a educat pe aceşti doi eroi şi patrioți. La mulți Ani, domnule Andrei Năstase!”. Prin postările sale, „Andrei Petru” susținea Blocul ACUM, format din Platforma DA și PAS și critica adesea socialiștii, partidul lui Șor sau pe Vladimir Plahotniuc și oamenii din anturajul acestuia. Postările despre politică erau alternate cu postări despre viața cotidiană: mâncare, condiții meteo sau felicitări cu ocazia sărbătorilor religioase. Utilizatorul făcea să se înțeleagă că este locuitor al regiunii transnistrene.

În noiembrie 2020 spunea că, fiind locuitor al regiunii, ar fi luat bani pentru a-l vota pe Dodon, dar a votat-o pe Sandu, pe care o susținea masiv în campania electorală pentru turul II, dar și imediat după. „Dna Maia Sandu este primul preşedinte al țării, restul au fost doar nişte resturi: unii trădători şi alții păgâni. Vă spun cu mâna la inimă: ACUM noi ne merităm conducătorul! Felicitări, dragi prieteni şi cetățeni”, scria „Andrei Petru”. El lăuda diaspora pentru prezența masivă la vot. În turul 1, utilizatorul publica fotografia unui buletin de vot din care reieșea că-l votase pe Andrei Năstase la funcția de președinte, pe care, prin postările sale, îl susținuse deschis în timpul campaniei electorale.

Un an mai târziu, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iulie 2021, el a susținut din nou Platforma DA și a publicat buletinul de vot în care demonstra că a votat pentru formațiunea condusă atunci de Andrei Năstase. Înainte de alegeri a publicat și o postare în care îndemna lumea să voteze pentru Platforma DA sau PAS.

Pe data de 21 iunie 2021, la doi ani de la crearea contului, utilizatorul „Andrei Petru” face prima tentativă de a-și arăta fața „adevărată”. Publică o fotografie cu un bărbat care și-ar fi făcut un selfie în cramele „Kvint” din Tiraspol. Este, de fapt, un colaj creat prin suprapunerea fotografiei unui bărbat care a fost preluată de pe un site de întâlniri peste o fotografie cu cramele „Kvint” luată de pe Google.

Câteva zile înainte, o lăuda pe Maia Sandu după șase luni de mandat: „În aceste şase luni de muncă am doar cuvinte de laudă în adresa Maiei Sandu”.

După alegerile parlamentare din 2021, câștigate categoric de PAS, utilizatorul îndemna să fie cooptați oameni din Platforma DA în Guvern: „Eu nu cer pentru mine sau pentru Năstase. Eu cer ca cei din conducerea Partidului PAS să-i ia în considerare şi pe oamenii din echipa Platformei Da când vor forma Guvernul şi organele de conducere…”

Ulterior, PAS a format Guvernul de unul singur, iar pe pagina lui „Andrei Petru” au început să apară îndoielile privind actul de guvernare. „Eu recunosc că am greşit când am avut aşteptări foarte mari de la Guvernul actual”, scria el în noiembrie 2021, la 100 de zile după învestirea Guvernului Gavrilița. Ulterior, criticile s-au întețit.

În septembrie 2022, utilizatorul a publicat o altă fotografie în care sugera că ar fi el: un bărbat pozat de la spate, privind spre mare.

Citește întreaga investigației pe Zdg.md.

sursa 

In this article