Expertiza medico-legală: Ucigașul de la AIC, ciuruit de circa 20 de gloanțe. Ce spune SIS despre operațiunea de la Aeroport

Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a ucis două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost membru al organizațiilor militare sau teroriste, și nu a fost anunțat...

Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a ucis două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost membru al organizațiilor militare sau teroriste, și nu a fost anunțat în căutare internațională.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Centrul comunicare și relații publice al Serviciului de Informații și Securitate.

Într-un răspuns expediat redacției noastre, reprezentanții SIS au precizat că informațiile difuzate în spațiul public, precum că Rustam Așurov ar avea afilieri la structuri militare private, cum ar fi „Wagner”, sau teroriste, nu corespund adevărului.

„La momentul verificărilor, s-a constat că persoana în cauză nu era anunțată în căutare pe rețelele internaționale, cum ar fi: Interpol, Europol, CSI și nici nu figura în bazele de date pe profil terorist”, se arată în răspuns.

Mai mult decât atât, precizează SIS, acțiunile lui Așurov din 30 iunie constituie o încălcare a ordinii publice, soldată cu decesul a două persoane, și nu „act terorist”, fapt confirmat și prin decizia Procuraturii de a porni o cauză penală în baza art.145 din Codul penal (omor intenționat).

Întrebați despre acțiunile întreprinse de SIS la data de 30 iunie, reprezentanții instituției au menționat că, reieșind din competențele deținute, Serviciul a acordat suport organelor de ocrotire a normelor de drept la capturarea lui Așurov.

„De comun cu ofițerii din subunitățile specializate, au fost întreprinse acțiuni pentru sporirea gradului de securitate în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Ținând cont de faptul că incidentul constituie o încălcare a ordinii publice, SIS a oferit suport de specialitate organelor de poliție”, susțin reprezentanții SIS.

Totodată, SIS a îndemnat cetățenii să se informeze din surse sigure și oficiale și să nu se lase manipulați de falsurile din mediul online.

De menționat că tragedia s-a produs la data de 30 iunie, când cetățeanul din Tadjikistan, Rustam Așurov, ajungând la Chișinău cu o cursă aeriană Istanbul-Chișinău, a încercat să intre în R.Moldova, însă a fost oprit de oamenii legii, care i-au refuzat accesul pe teritoriul statului nostru. Ca urmare, individul a sustras pistolul unui angajat al IGPF și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia. În urma traumelor primite, polițistul de frontieră Serghei Muntean a decedat. La fel, a fost ucis și angajatul securității aeroportuare, locotenent-colonel SPPS în rezervă, Igor Ciofu. Așurov a fost grav rănit și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

În seara zilei de luni, 3 iulie, Așurov a decedat. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Centrului de Medicină Legală, ca urmare a expertizei medico-legale, pe cadavrul lui Așurov au fost depistate circa 20 de plăgi cauzate de gloanțe de model AK și Glock.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, cadavrul lui Așurov urmează să fie repatriat în Tadjikistan, în baza unor solicitări depuse de rudele ucigașului.

In this article