Experții în securitate din 11 țări se vor întruni la Chișinău

Cum se manifestă și cât de reale sunt pericolele terorismului, contaminării cu arme nucleare, crimei transfrontaliere, cât de mult și cum ne afectează destabilizarea politică și socială –...

Cum se manifestă și cât de reale sunt pericolele terorismului, contaminării cu arme nucleare, crimei transfrontaliere, cât de mult și cum ne afectează destabilizarea politică și socială – la aceste întrebări vor răspunde, pe 10 mai curent, experții europeni în securitate, în cadrul celei de-a șasea ședințe operaționale a Hubului de Securitate al Uniunii Europene la Chișinău.

Autorități-cheie din domeniul securității din Germania, Suedia, Cehia, România, Polonia, Austria, Croația, Malta, Spania, Letonia, Franța, alături de reprezentanți ai agențiilor UE Frontex, Europol și Cepol, vor analiza în profunzime fenomene care nu pot fi neglijate atunci când vine vorba despre noua arhitectură a securității în Europa: de la prevenirea dezinformării și radicalizării sociale, securizarea și managementul frontierelor, la protecția infrastructurii critice și a spațiilor publice; combaterea traficului de armament și muniții și altele.

Hubul de Securitate al UE la Chișinău a fost lansat la doar două luni de la izbucnirea războiului din vecinătate. Cu toate acestea, platforma devine pe deplin operațională în anul 2023. Experții Hubului au lansat deja șapte produse analitice din categoria notelor de alertă timpurii, în adresa țărilor membre ale Uniunii Europene.

Obiectivul principal al Hubului de Securitate constă în consolidarea statutului Republicii Moldova, ca stat furnizor de securitate și un partener de încredere pentru Uniunea Europeană.

Cea de-a șasea ședință operațională a Hubului se va desfășura sub auspiciul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul împlinirii a 73 de ani de la semnarea „Declarației Schuman”. Este vorba despre un document propus de ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Shuman, și semnat pe 9 mai 1950, din dorința de a crea o formulă de cooperare europeană, care să excludă războiul dintre națiunile acestui continent.

In this article