Expert: Record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în Chișinău

Record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în Chișinău a fost înregistrat în trimestrul III al acestui an. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimele 3 luni au...

Record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în Chișinău a fost înregistrat în trimestrul III al acestui an. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimele 3 luni au fost vândute 542 de case sau aproape dublu față de media din ultimii 8 ani de zile, când se tranzacționau trimestrial în jur de 300 de case.

“Trebuie să menționăm că vânzările din trimestrul III sunt de fapt o recuperare a pieței, după scăderea din primele două trimestre. Cei care au decis să procure o casă, dar din cauza pandemiei nu au reușit să realizeze planul în prima jumătate a anului, au amânat cererea pentru trimestrul III”, spune expertul.

Totodată, Ioniță susține că orientarea locuitorilor din mun. Chișinău spre case individuale a început încă din 2019, când au fost tranzacționate un număr record de 1,6 mii case, cu 35% mai mult decât media anuală de până atunci.

Până în anul 2018 pe piața imobiliară din Chișinău se tranzacționau anual în mediu aproximativ 1,2 mii case individuale. Este de menționat că aproape 50% din toate case individuale sunt procurate prin ipotecă.

In this article