“Rezultatele la examenele din clasa a 9-a, din acest, an confirmă datele PISA, potrivit cărora 50% dintre copiii claselor a 9-a din Republica Moldova, nu ating un nivel minim de competenţă la lectură, matematică sau ştiinţe” afirmă ministrul Educaţiei şi Cerectării.
Potrivit autorităţilor, în acest rata de promovabilitate a examenelor a scăzut considerabil, iar elevii vor mai avea o şansă de a obţine o notă de promovare, la o probă adiţională organizată în perioada 19 – 22 august, transmite breakingnews.md cu referire la newtv.md.
Astfel, ministrul îndeamnă atât elevii, cât şi profesorii să se implice maxim în perioada următoare pentru ca elevii să obţină cel puţin nota 5.
Potrivit autorităţilor, rezultatele examenelor din acest an arată o realitate dură, iar ministrul Perciun afirmă că în ţară sunt instituţii de învăţământ în care rata de promovare este de doar 30%, chiar dacă elevii au avut pe parcursul anului doar note de 8 şi 9. De asemenea, 30% dintre lucrările din opt raioane, care anterior aveau o rată de promovabilitate de 100%, au fost reevaluate la Chişinău. Potrivit autorităţilor, cei mai mulţi dintre elevi nu au reuşit să obţină o notă pozitivă la examenul de matematică, limba română sau istorie
“O să încep cu Cimişlia, care, tradiţional avea o rată de promovabilitate de 100%, în condiţiile în care s-au reevaluat 30% dintre lucrări, rata de promovabilitate în acest an a scăzut la 64%. 37% dintre toţi elevii claselor a 9-a din Cimişlia nu au putut susţine examenul la matematică. La Cantemir, rata de promovabilitate a scăzut de la 97% la 68%. La Drochia de la 100% la 73%, la Şoldăneşti de la 100% la 78%, la Cahul de la 100% la 80%. Nisporeni de la 88% la 83%, Donduşeni de la 99% la 85%, Briceni, de la 100% la 89%, iar în Anenii Noi de la 100% la 92%. Reiterez că vorbim doar despre reevaluarea a 30% dintre lucrări, probabil, dacă am fi reevaluat toate lucrările, am fi văzut o scădere şi mai dramatică ” potrivit ministrului, examenele din acest an au demonstrat că notele obţinute pe parcursul anilor, nu reflectă, de fapt, competenţele reale ale elevilor.
Potrivit autorităţilor, la nivel naţional, comparativ cu anul trecut, rata de promovabilitate la matematică a scăzut de la 99% la 95%, la limba română de la 98,8% la 98,2%, iar la istorie de la 99.7% la 98,8%.