Examen obligatoriu pentru transnistreni la echivalarea permiselor de conducere

Locuitorii regiunii transnistrene ar putea fi, din nou, obligați să susțină examenul auto, dacă vor să își echivaleze permisele de conducere. Prevederea se conține într-un proiect de lege...

Locuitorii regiunii transnistrene ar putea fi, din nou, obligați să susțină examenul auto, dacă vor să își echivaleze permisele de conducere. Prevederea se conține într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, care se află în consultări publice până în data de 26 noiembrie.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a criticat inițiativa autorităților, fiind de părere că această prevedere va contribui la intensificarea corupției.

Prevederile proiectului

Proiectul de lege prevede modificarea punctului 51 din Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere. Mai exact, se propune ca persoanele care dețin permis de conducere eliberat de structurile din stânga Nistrului și municipiul Bender vor putea solicita echivalarea acestuia la normele naționale după susținerea examenului auto, care constă în proba teoretică și cea practică. În prezent, susținerea examenului nu este necesară.

„Acest amendament este instituit în contextul soluționării problematicii privind multiplele cazuri de ocolire de către unele persoane care solicită obținerea permisului de conducere, a reglementărilor naționale în domeniu, prin obținerea inițială a permisului de conducere la structurile respective din stânga Nistrului și municipiul Bender, cu preschimbarea ulterioară a acestuia pe permis de conducere național emis de către Agenția Servicii Publice, totodată ca urmare lipsei unui mecanism ce vizează schimbul de informații cu structurile emitente respective, precum și prezenței riscurilor sporite de corupere a obținerii permisului de conducere național, conform procedurii în cauză.

Această stare de lucruri în mod direct vizează siguranța traficului rutier pe drumurile publice din țară și în trafic internațional, prin prisma calității procesului de obținere a permisului de conducere”, se arată în document.

Proiectul de lege mai include modificarea punctului 52 din Regulament, care stipulează că la preschimbarea sau restabilirea permisului de conducere emis de către subdiviziunea competentă nu este obligatorie prezentarea adeverinței medicale a conducătorului auto și a candidatului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, care certifică starea de sănătate, calitățile fizice și aptitudinile necesare unui conducător de vehicul, cu condiția că termenul de valabilitate al permisului de conducere eliberat se încadrează în limitele termenului de valabilitate al permisului de conducere anterior eliberat pe numele persoanei respective.

Amendamentul stipulează că prevederile punctului 52 nu vor fi aplicate în privința permiselor de conducere de model 1995 din considerentele că acestea au fost eliberate cu termenul de valabilitate nelimitat, pe când, actualmente, cadrul juridic normativ în domeniul de referinţă, prevede eliberarea permiselor de conducere cu termenul de valabilitate de până la 10 ani.

Reacția lui Alexandru Flenchea

Ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a venit cu un comentariu referitor la amendamentul proiectul de lege care vizează permisele de conducere eliberate în stânga Nistrului și municipiul Bender.

„Eu unul am nu doar un orișicare dubiu și în cazul procedurii de obținere a permiselor în dreapta Nistrului când mă gândesc la regularitatea cu care CNA arestează funcționari corupți de la ASP care examinează candidații și le eliberează permise. În 2020 procedura pentru transnistreni a fost simplificată prin scutirea de la examen cu scopul de a-i legaliza și a-i aduce în câmpul legal al RM, atât în sensul drepturilor, cât și în sensul obligațiilor și a răspunderii”, a scris Alexandr Flenchea pe canalul său de Telegram.

Acesta consideră că, în situația respectivă, există două opțiuni.

„Opțiunea 1. Din 2020 și până în prezent șoferii din stânga Nistrului pot ușor preschimba permisul. Din 2018 (cu pauze) își pot și înmatricula legal mașinile, la fel în regim facilitat. În rezultat sunt cetățeni și șoferi cu acte în regulă, camerele le fixează încălcările, polițiștii îi pot opri, verifica online și elibera proces verbal pentru încălcări, îi pot trage la răspundere pentru încălcări grave, suspendându-le permisul. Toți egali în fața legii.

Opțiunea 2. Dacă trece amendamentul MAI. Îi obligi să susțină examenul. Proba teoretică și practică. Vor fi tentați/încurajați să dea mită ca să susțină examenul. Sau vor renunța, și vor continua să circule pe drumurile Moldovei cu permise și plăcuțe de înmatriculare transnistrene. Asigurare RCA nu au. Revizie tehnică nu au. Camera nu-i prinde. Polițistul nu-l poate verifica în baza de date. Proces verbal nu poate elibera, că sistemul nu-i va accepta datele din permisul transnistrean. Îl lasă să plece. Probabil chiar și fără a estorca mită. Ministerul de Interne insistă că opțiunea 2 e mai bună”, a menționat el.

sursa

In this article