Ex-președintele raionului Anenii Noi deferit justiției pentru exercitarea atribuţiilor în sectorul public în situaţie de conflict de interese

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui de raion din Anenii...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui de raion din Anenii Noi, pentru comiterea infracțiunii de exercitare a atribuţiilor în sectorul public în situaţie de conflict de interese (art. 326/1alin 2 lit.a) și b) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna octombrie a anului 2022, în urma autosesizării de către Centrul Național Anticorupție, precum că ex-președintele raionului Anenii Noi, în perioada exercitări funcției de demnitate publică, a admis în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în sectorul public, consumarea unui conflict de interese, prin încheierea unui act juridic contrar legislației privind declararea și controlul averii și a intereselor personale.

Învinuitul și-a recunoscut vina parțial, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Anenii Noi, sediul central.

Pentru fapta incriminată inculpatului, legea penală prevede pedeapsă cu amendă în mărime de la 750 000 la 1 000 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, a fost aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești ce aparțin învinuitului, în sumă de 10 000 dolari SUA.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

In this article