Evghenia Guțul la Bruxelles: Necesitatea sprijinului internațional pentru problemele Găgăuziei

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită de lucru importantă în capitala Belgiei, Bruxelles, unde a avut întâlniri cu jurnalişti şi experţi pentru a discuta divergențele dintre...

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită de lucru importantă în capitala Belgiei, Bruxelles, unde a avut întâlniri cu jurnalişti şi experţi pentru a discuta divergențele dintre autorităţile centrale şi cele autonome. Scopul principal al vizitei este de a atrage atenția comunității internaționale asupra problemelor de funcționare a autonomiei găgăuze și de a proteja statutul juridic special al acesteia. Ea a vorbit despre presiunea pe care Chișinăul o exercită asupra regiunii.

„Tocmai am încheiat o întâlnire cu jurnalişti şi experţi la Bruxelles. Am avut un dialog deschis, în cadrul căruia am vorbit despre poporul găgăuz și despre contradicțiile care s-au acumulat între autoritățile centrale și autoritățile autonomiei”, a menționat bașcanul.

În cadrul dialogului deschis, bașcanul Găgăuziei a subliniat importanța sprijinului internațional în soluționarea neînțelegerilor dintre autoritățile centrale și cele ale autonomiei. Găgăuzia are un statut juridic special recunoscut de Constituția Republicii Moldova, iar acest statut trebuie respectat pentru a asigura funcționarea normală a autonomiei și protecția drepturilor și intereselor poporului găgăuz.

„Sunt încrezătoare că atragerea atenției comunității internaționale asupra problemelor funcționării Autonomiei Găgăuze va ajuta la protejarea statutului și a puterilor noastre juridice speciale”, a adăugat Evghenia Guțul.

Bașcanul Găgăuziei a mulțumit participanților la întâlnire pentru interesul sincer față de Republica Moldova și poporul găgăuz. Ea a subliniat importanța comunității internaționale în a fi conștientă de situația politică și socială din Republica Moldova și să sprijine eforturile de consolidare a autonomiei și de promovare a drepturilor minorităților.

In this article