Evacuare masivă în Serbia din cauza unei bombe NATO neexplodate

Circa 1.300 de locuitori dintr-un cartier al oraşului Nis din sud-estul Serbiei au fost evacuaţi, duminică, după ce pe un şantier a fost găsită o bombă neexplodată de...

Circa 1.300 de locuitori dintr-un cartier al oraşului Nis din sud-estul Serbiei au fost evacuaţi, duminică, după ce pe un şantier a fost găsită o bombă neexplodată de circa o tonă, cu o încărcătură de 430 kg de exploziv.

Conform ministerului de interne sârb, este vorba de un proiectil lansat de NATO în 1999. Un oficial din minister a precizat că bomba este transportată într-un loc sigur, în vederea detonării.

La operaţiune asistă pompieri, poliţişti şi un echipaj medical.

NATO a bombardat Serbia timp de 78 de zile, în primăvara lui 1999, pentru a pune capăt represiunii regimului sârb condus de Slobodan Milosevic împotriva separatiştilor albanezi din Kosovo.

În 7 mai 1999, un bombardament al aviaţiei NATO a ucis circa 15 oameni într-o piaţă în aer liber din Nis. Operaţiunea a fost prezentată ulterior ca o „eroare”.

Nis, al cincilea oraş ca mărime din Serbia, a fost bombardat din nou după cinci zile; în 12 mai s-au lansat proiectile cu fragmentare, care au provocat moartea a 11 civili.

În total, conform unui raport din 2000 al organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, loviturile NATO au ucis circa 500 de civili sârbi şi albanezi kosovari.

sursa

In this article