Eurovision 2024 – Mii de oameni protestează faţă de intrarea Israelului în concurs la Malmo

Mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat joi în orașul suedez Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la concursul de cântece Eurovision. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de...

Mii de manifestanți pro-palestinieni s-au adunat joi în orașul suedez Malmo pentru a protesta împotriva participării Israelului la concursul de cântece Eurovision. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de prezența Israelului la eveniment în contextul recentelor conflicte din regiune.

În timpul celei de-a doua semifinale a competiției, în care a evoluat și candidatul israelian Eden Golan, tensionele au fost evidente. Golan a fost huiduită în timpul unei repetiții, iar în timpul spectacolului au fost aclamații, dar și huiduieli din partea mulțimii.

Printre manifestanți s-a numărat și activistă pentru mediu Greta Thunberg, care a declarat că există o „obligație morală de a acționa” împotriva operațiunilor militare ale Israelului din Gaza.

Pe de altă parte, la protestul pro-israelian, oamenii au cântat în sprijinul lui Golan, iar un demonstrant a declarat că a dorit să susțină Israelul, dat fiind valul de ură împotriva țării.

Autoritățile suedeze au sporit securitatea în timpul evenimentului și sunt pregătite pentru eventuale tulburări.

Aceste proteste survin în contextul în care Israelul desfășoară o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacurile Hamas asupra sudului Israelului. Confruntările au dus la sute de victime și tensiuni crescute în regiune.

 

EPA-EFE/REX/Shutterstock Un bărbat susține o pancartă în sprijinul lui Eden Golan

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article