Eurodeputații vor decide astăzi, prin vot, dacă o susțin pe Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen se confruntă joi cu un vot crucial pentru obținerea unui al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, pe fondul criticilor legate de transparența...

Ursula von der Leyen se confruntă joi cu un vot crucial pentru obținerea unui al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, pe fondul criticilor legate de transparența contractelor pentru vaccinurile COVID-19. Tribunalul Uniunii Europene a decis recent că executivul european nu a oferit publicului un acces suficient de larg la aceste contracte.

Liderii Partidului Popular European (PPE) au discutat potențiale alternative în cazul unui eșec al Ursulei von der Leyen. Printre posibilii candidați s-au numărat premierul Croației, Andrej Plenković, și președintele României, Klaus Iohannis.

Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, a negat existența unei ședințe de criză, afirmând că von der Leyen are sprijinul unei coaliții proeuropene. Ursula von der Leyen are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 pentru a obține un nou mandat. Cele trei grupuri centriste – PPE, Alianța Social-Democrată (S&D) și Renew – au împreună 401 voturi, dar se așteaptă opoziție din partea unor deputați.

În discursul său de joi dimineață, Ursula von der Leyen va prezenta planurile pentru un al doilea mandat, bazate pe realizările din ultimii cinci ani, inclusiv Pactul Verde și pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei.

Un eventual eșec al candidaturii sale ar putea genera un blocaj politic, iar șefii de stat și de guvern ai UE ar avea o lună pentru a prezenta un nou candidat.

In this article