Eugen Brik: Centrul Wiesenthal a obținut demolarea bustului lui Octavian Goga din Chișinău (Video)

În România, fostul dictator Antonescu a fost declarat criminal de mai bine de un deceniu, monumentele sale au fost demolate și străzile redenumite. Monumentul lui Octavian Goga, prietenul...

În România, fostul dictator Antonescu a fost declarat criminal de mai bine de un deceniu, monumentele sale au fost demolate și străzile redenumite. Monumentul lui Octavian Goga, prietenul personal al lui Hitler, a fost, de asemenea, demolat. În Chișinău există încă o stradă a lui Octavian Goga, iar în parcul central din Chișinău se află un bust al acestuia, pentru că a fost scriitor și poet. Acest lucru a fost subliniat de istoricul Eugen Brik la o conferință dedicată aniversării a 79 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii naziști, scrie enews.md.

El a amintit că de mai mulți ani organizațiile străine pentru drepturile omului, inclusiv Centrul Wiesenthal, au cerut redenumirea străzii Goga și demontarea bustului său de pe Aleea Scriitorilor din Chișinău. Și în această privință s-a obținut un oarecare succes. De altfel, monumentul lui Octavian Goga a fost demontat acum câteva zile și în România.

“În urmă cu trei zile a venit o telegramă de la muzeul american Wiesenthal prin care se cerea guvernului să înlăture acest monument și a existat un răspuns pozitiv. Ce se va întâmpla cu strada – întrebările nu sunt pentru mine, avem și noi strada Octavian Goga. Era prieten personal al Fuhrerului și făcea schimb de felicitări cu el”, și-a amintit istoricul.

El a amintit și de un alt criminal de război – dictatorul român Ion Antonescu, menționând că fostul general fascist a fost declarat oficial criminal de război în România. Avem multe de învățat de la această țară, crede el.

“În România, Antonescu nu este doar interzis. În 2010, acolo a fost adoptată o lege prin care a fost transformat în criminal, toate monumentele dedicate lui au fost demolate și străzile au fost redenumite. În România, în 2015, a fost adoptată o lege care pedepsește negarea Holocaustului și deja au fost date amenzi. La noi, o astfel de lege a fost adoptată 2-3 ani mai târziu, dar dacă există regulamente, ce pedepse sunt stipulate și dacă – aceasta este o întrebare pentru avocați”, – a declarat Eugen Brik.

Vă reamintim că la Chișinău are loc conferința “Moldova Liberă: O istorie care unește”. Conferința este organizată de portalul informațional și analitic eNews.md și compania de consultanță Intellect Group.

 

In this article