Erdogan cere returnarea Crimeei Ucrainei și subliniază sprijinul pentru tătarii din peninsulă

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat că Rusia trebuie să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea, în cadrul celui de-al patrulea summit al liderilor Platformei Crimeea. Într-un...

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat că Rusia trebuie să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea, în cadrul celui de-al patrulea summit al liderilor Platformei Crimeea. Într-un mesaj video prezentat în timpul evenimentului, liderul turc a subliniat angajamentul său față de integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit agenției Anadolu, citată de Unian.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Revenirea Crimeei la Ucraina este o cerință a dreptului internațional**,” a declarat Erdogan.

El a subliniat faptul că Ankara nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei de către Rusiași a evidențiat suferințele poporului tătar din Crimeea în urma ocupației ruse. „Durerea insuportabilă trăită de tătarii din Crimeea” a fost o temă centrală în discursul său, Erdogan promițând că Turcia va continua să susțină acest popor.

Președintele turc a încheiat mesajul reafirmând dorința sa pentru o soluționare pașnică a conflictului.

„Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace justă și durabilă, pe baza integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei,” a subliniat el.

Totuși, Erdogan este criticat pentru abordarea sa ambivalentă în relația cu Rusia. Deși Turcia a oferit Ucrainei ajutor militar, inclusiv drone Bayraktar și vehicule blindate, Turcia a devenit singura țară NATO care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei și a facilitat exporturile rusești de petrol și gaze.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article