
Un document oficial privind ratificarea unui nou acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care urmează să fie aprobat în ședința de astăzi a Parlamentului, scoate la iveală un detaliu cu impact major asupra facturilor la electricitate: începând din aprilie 2025, energia electrică importată din România s-ar putea scumpi considerabil.
Această posibilă scumpire vine în contextul expirării Ordonanței de Urgență nr. 119/2022 a Guvernului României, care permite până la 31 martie 2025 achiziționarea de energie electrică la un preț plafonat de 400 RON/MWh (aproximativ 80 euro/MWh). După această dată, Moldova riscă să cumpere energie din România la prețuri mult mai mari, dictate de piața liberă, transmite breakingnews.md cu referire la bani.md.
Potrivit notei de argumentare anexate proiectului de lege, în contextul în care livrările de gaze naturale către MGRES (Centrala de la Cuciurgan) au fost sistate de la 1 ianuarie 2025, Moldova a devenit tot mai dependentă de energia importată din zona ENTSO-E, în special din România.
În lunile ianuarie și februarie 2025, 62% din consumul de energie electrică al țării a fost acoperit din import, majoritatea prin contracte bilaterale și burse regionale. Prețul mediu ponderat al energiei a fost de 133 euro/MWh, aflat sub plafonul reglementat de ANRE de 145 euro/MWh, dar situația s-ar putea schimba brusc odată cu liberalizarea completă a pieței.
Executivul moldovean recunoaște în document riscul „volatilității ridicate a prețurilor” și impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra consumatorilor finali și, mai ales, asupra celor vulnerabili. În acest scop, s-a decis extinderea utilizării unei tranșe din împrumutul BERD, inițial destinat exclusiv gazelor naturale, și pentru achiziția de energie electrică, tocmai pentru a garanta lichiditățile necesare în caz de creșteri abrupte de preț.
Astfel, Tranșa 1, în valoare de 100 milioane de euro, va putea fi folosită de SA Energocom pentru achiziții urgente de energie electrică de pe burse și prin contracte directe.
În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!