Elevii din Cahul devin campioni la Web Development în competiția “Tekwill Junior Ambassadors”!

În luna iunie, echipa “Web Fox” de la Colegiul “Iulia Hașdeu” din Cahul a reușit să obțină locul 1 la categoria Web Development în cadrul concursului “Tekwill Junior...

În luna iunie, echipa “Web Fox” de la Colegiul “Iulia Hașdeu” din Cahul a reușit să obțină locul 1 la categoria Web Development în cadrul concursului “Tekwill Junior Ambassadors”. Această competiție, care este considerată cea mai mare din țară dedicată tehnologiei pentru elevii de gimnaziu și liceu, a atras un număr record de participanți în acest an – 2500 de elevi din 333 de instituții de învățământ.

Coordonată de profesorul Gheorghe Pădure, echipa “Web Fox” și-a început călătoria în septembrie 2022, când doi dintre elevii anului III, Aurica Apareci și Savelie Babaianu, au manifestat un interes deosebit pentru programare. Impresionat de potențialul lor, profesorul le-a propus să formeze o echipă și să participe la concurs.

„Am simțit interesul lor sporit față de obiectul de studiu, am remarcat aptitudinile pe care deja le aveau și le-am propus să creăm o echipă și să participăm la concurs”, a menționat Gheorghe Pădure.

Aurica și Savelie, în vârstă de 18 ani, au acceptat provocarea și au lucrat asiduu timp de aproximativ 8 luni la propriul lor proiect. Inițial, ei au planificat să creeze o simplă pagină de lansare, dar și-au dat seama că sunt capabili să abordeze un proiect mai complex. Astfel, au decis să dezvolte un site funcțional pentru o pizzerie din Cahul.

Procesul de dezvoltare a proiectului s-a încheiat în februarie, când echipa “Web Fox” a participat la prima etapă regională a concursului și a obținut victoria. Ulterior, au concurat cu alte 18 echipe la etapa finală, care a avut loc la Chișinău. Deși inițial au fost peste o sută de proiecte depuse, echipa “Web Fox” a impresionat juriul cu munca lor și cu soluțiile inovative propuse.

Profesorul Gheorghe Pădure este încântat de performanța obținută împreună cu elevii săi în concursul “Tekwill Junior Ambassadors”. El consideră că această experiență va avea un impact pozitiv asupra viitorului lor profesional. Elevii au învățat să lucreze în echipă și au dezvoltat un produs de la planificare până la lansare. Câștigarea acestui concurs le va adăuga valoare profesională, facilitându-le angajarea în companii.

Deși există multe oportunități în domeniul IT în străinătate, elevii de la Colegiul “Iulia Hașdeu” din Cahul își doresc să-și construiască cariera în Republica Moldova. „Cred că în domeniul IT poți să acumulezi o bază solidă de cunoștințe în Republica Moldova și din acest motiv o să rămân acasă”, spune Aurica Apareci.

Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” este un eveniment important pentru tinerii din Republica Moldova. Aceasta le oferă oportunitatea de a-și demonstra abilitățile în domeniul IT și de a dezvolta proiecte cu impact social și economic. „Tekwill Junior Ambassadors” este organizat de EU4Moldova: Startup City Cahul și „Tekwill în Fiecare Școală”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul partenerilor externi de dezvoltare Uniunea Europeană și Suedia.

In this article