Elaborarea Bugetului Capitalei, tergiversată din cauza prezentării târzii a parametrilor de către Guvern

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 va fi elaborat în cel mai scurt timp. Asigurarea vine din partea viceprimarului Capitalei, Olga Ursu, și a fost făcută în cadrul...

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2024 va fi elaborat în cel mai scurt timp. Asigurarea vine din partea viceprimarului Capitalei, Olga Ursu, și a fost făcută în cadrul Podcastului „Chișinău LIVE”, unde oficialul a mai menționat că s-a ajuns în situația ca mun. Chișinău să nu aibă încă elaborat bugetul din cauza tărăgănărilor comise, cel mai probabil, conștient de către guvernare.

„Bugetul local trebuie să fie elaborat în conformitate cu parametrii sau indicatorii care vin în ultima Circulară transmisă de către Ministerul Finanțelor, privind aprobarea bugetului de stat, către autoritățile publice locale. Această circulară a ajuns anul trecut în ultima zi lucrătoare, după ora 16:00, când nu mai era posibil de elaborat un buget municipal și nici de supus consultărilor în termenii prevăzuți de lege”, atenționează viceprimarul.

În aceste condiții, Primăria Capitalei a trecut la un buget provizoriu, care, zice Olga Ursu, nu trebuie să fie subiect de discuții în cadrul consultărilor publice, așa cum o fac consilierii PAS.

„Probabil, inițiatorii acestor consultări ar fi trebuit să consulte inițial legea și să citească ce înseamnă un buget provizoriu și cum este format acest buget provizoriu sau cum reies acele cifre din bugetul provizoriu la care s-au făcut referințe de mai multe ori și de ce aceste cifre se găsesc în bugetul provizoriu. Bugetul Provizoriu nu este nimic altceva decât un buget al anului trecut, cu excluderea anumitor executate pe domeniul investițional și transpus într-un buget provizoriu pentru anul curent. Atât. Bugetul provizoriu nu poate fi supus consultărilor publice”, a mai spus Olga Ursu.

Potrivit viceprimarului, Olga Ursu, peste două săptămâni, bugetul municipal pentru anul 2024 va fi deja definitivat spre consultare. Ulterior, urmează 15 zile lucrătoare obligatorii, timp în care acest Proiect va fi consultat, după care va fi înaintat spre aprobare Consiliului Municipiului Chișinău.

In this article