Editorialist: Nonșalanța cu care Maia Sandu declară că nu se va supune deciziei CC seamănă a iacobinism

Nici în statele cu sistem de guvernământ semiprezidențial, cum e, de exemplu, România, președintele nu poate numi candidatul la funcția de prim-ministru, ignorând fracțiunile parlamentare. Despre aceasta editorialistul...

Nici în statele cu sistem de guvernământ semiprezidențial, cum e, de exemplu, România, președintele nu poate numi candidatul la funcția de prim-ministru, ignorând fracțiunile parlamentare. Despre aceasta editorialistul Nicolae Negru a scris într-o analiză, publicată de „Ziarul Național”.

“Curtea nu putea schimba „sistemul” de guvernare, nu putea să transforme, printr-o simplă decizie, republica parlamentară în republică prezidențială, dacă Legea Fundamentală nu-i acordă președintelui împuternicirile respective”, scrie Negru.

Editorialistul mai spune că nonșalanța cu care Maia Sandu declară că nu se va supune deciziei Curții Constituționale și că „nu are rost” să mai desemneze alt candidat sau să discute cu fracțiunile parlamentare seamănă a iacobinism și nu e în spirit european.

“Singurul as de care mai dispune președinta noastră în mânecă pare să fie sprijinul cetățenilor. O revoluție de dragul alegerilor anticipate care nu vor schimba cu mult componența Parlamentului? Va exploda mămăliga? Scoaterea oamenilor în stradă e și cu riscuri, mai cu seamă în condițiile războiului hibrid care se duce împotriva Republicii Moldova. Așa că rămâne dialogul, care îi repugnă Maiei Sandu”, scrie Negru.

In this article