Editorial// Vaccinul AstraZeneca. Este sigur vaccinul promovat de Președintele țării?

De azi, în Republica Moldova a început vaccinarea anti-COVID19. Primele vaccinuri au sosit sâmbătă în țara noastră după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca...

De azi, în Republica Moldova a început vaccinarea anti-COVID19. Primele vaccinuri au sosit sâmbătă în țara noastră după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.

 Odată cu sosirea vaccinului, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a decis să transmită mulțumiri României și Uniunii Europene, pentru lotul produs de compania de AstraZeneca.

Dar cât de sigur este vaccinul AstraZeneca, lăudat și promovat de actualul Președinte al țării, Maia Sandu?

 Vaccinul AstraZeneca este privit cu reticență în țări precum Italia și Germania din punctul de vedere al eficienței în cazul persoanelor în vârstă. În cele două țări europene vaccinul va fi folosit cu precădere în cazul populației tinere. Argumentul lor este că serul AstraZeneca nu a fost suficient de mult testat în cazul grupelor mai în vârstă ca să-și demonstreze eficacitatea.

 La sfârșitul lunii ianuarie, agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a decis autorizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toţi adulţii, dar a recomandat alternative pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani.

 În consecinţă, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi a propus „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

 Până în prezent, nu există suficiente rezultate în cazul persoanelor în vârstă pentru a avea o imagine clară despre cum funcționează vaccinul în aceste cazuri, dar se pleacă de la premisa unei reacții de protecție, bazată și pe experiența cu alte vaccinuri.

 În același timp, și în Germania după un prim aviz dat la finele lunii ianuarie, autoritatea pentru vaccinare din această țară şi-a repetat recomandarea de a nu se folosi vaccinul AstraZeneca pentru bătrâni. Și aici, la fel, experţii apreciază că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

 O altă țară din Europa, aceleași probleme!

 Austria a urmat exemplul Germaniei și a venit cu recomandările de folosire a vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele sub 65 de ani. Comisia Naţională de Vaccinare a declarat că nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este acest ser în cazul vârstnicilor. 

Revenind la ale noastre, stau eu și mă întreb despre când va veni acel timp în care Republica Moldova nu va mai fi socotită ca fiind o colonie a vreunui stat? Când oare Moldova își va pierde statul de Republică bananieră? Când oare vom înceta să lăudăm ceea, ce alte state resping sau de ce se arată deranjați/indignați?

 Concluziile vă aparțin.

In this article