EDITORIAL // Prima lună de activitate a noului președinte: fără guvern și cu o echipă slabă de consilieri

Despre prima lună de activitate a președintei Maia Sandu Buget Până la Maia Sandu moldovenii au mai avut președinți de țară, chiar dacă memoria colectivă i-a reținut, îndeosebi,...

Despre prima lună de activitate a președintei Maia Sandu

Buget

Până la Maia Sandu moldovenii au mai avut președinți de țară, chiar dacă memoria colectivă i-a reținut, îndeosebi, pe primii trei. Prin urmare, consilierii Maiei Sandu nu trebuie să se comporte, de parcă ar fi astronauți căzuți pe lună, ori de pe lună.  Oricărui ales, care pășește pentru prima data pragul primăriei, îi  vine în mod firesc în cap, ca idee de debut, să consulte cărțile de contabilitate. Asta promitea să facă și Maia Sandu… Adică urma să optimizeze întâi și întâi bugetul Președinției, parte prin detașarea din activele corporale a reședinței de la Condrița.  A trecut o lună, iar sursele neoficiale spun că, deocamdată, bugetul zilnic al Președinției, este mai mare decât cel executat până la inaugurarea noului președinte.

Vizite oficiale

O vizită oficială nepregătită trebuie făcută, ca și orice lucru prost, de două ori. La ce au folosit cele trei întâlniri petrecute în nici două săptămâni și ce a mai rămas din ele la două săptămâni după? Poate că moneda comemorativă primită în dar de președintele Klaus Iohannis? Diplomația nu a inventat oare alte forme de colaborare, în cadrul cărora se putea discuta una-două dintre cele mai stringente chestiuni cu rezolvare concretă?

Securitate și apărare

Securitatea și apărarea sunt două locuri slabe ale statelor mici, cum e Moldova. Prin urmare, una dintre primele sarcini, care stăteau în fața Președinției,  era formarea și convocarea Consiliului suprem de securitate.  Dar pentru asta trebuie mai întâi să ai un consilier pentru securitate și apărare cu autoritate în rândurile poliției, militarilor și organelor de justiție.  Este Ana Revenco o astfel de persoană?

Consens civic

Ai devenit șef de stat, gata cu certurile! Nu mai aparții anumitor grupuri de interese, te prefaci, dacă nu-ți reușește în realitate, că ai uitat adresa partidului care te-a catapultat în marea politică. Ce a uitat oare președinta să-și lase în cutiuța cu bijuterii din apartamentul din Chișinău, ori sub cartea cu frunze uscate de tei din vechea noptieră de la Risipeni? Aerele de mare șef și disprețul pentru concetățeni! Dispreț pentru socialiști și pentru cei care au votat cu Igor Dodon. Dispreț pentru jurnaliștii, care nu i se uită în gură, ori nu-i pupa… mâna. Dacă e nevoie de confirmări, urmăriți-o pe TV!

Consilieri

Când știi, că poporul e sărac lipit pământului, nu ai voie să numești consilieri milionari, cum e Spânu. N-ai voie să numești consilieri compromiși, chiar dacă s-au curățat de antecedente penale, cum e Negruță. Nu ai voie să numești consilieri incompetenti, cum e Revenco. Nu ai voie să numești consilieri rasiști, cum e Nemerenco. Și, bineînțeles nu ai voie să numești consilieri proști.

Constituția

Oricât dispreț ai avea pentru cetățeni și pentru această țară săracă, unde ai fost nevoită, înțelegem, să revii, trebuie să demonstrezi, chiar, dacă nu-ți pasă, de fapt, minim respect pentru Constituție și pentru instituțiile de stat.  În primele 30 de zile de activitate președinta s-a trezit și s-a culcat cu gândul, cum să fenteze Constituția. Iar când vorbea de Parlament se înăcrea, de parcă își amintea de veceul din  Fălești, pe timpul când mergea la olimpiada raională.

Cea mai gravă greșeală

Cea mai gravă greșeală a noului șef de stat e că nu dorește să-și asume răspunderea pentru guvernare. Viitorul guvern al Maiei Sandu, fie slab, fie puternic, la voia stăpânei, va fi votat. Asta o cunosc și politicienii, și politologii. Tergiversarea asumării răspunderii pentru guvernarea țării va lovi curând în imagine și va lovi năprasnic.  

Justificare

Au justificare gafele și greșelile frecvente ale președintei în prima lună de activitate? Am văzut, că Maia Sandu are un credit destul mare de încredere din partea cetățenilor, care au votat-o! Creditul e atât de serios, încât Maia Sandu poate să calce luni la rând în străchini și lumea o va ierta. Deci, deocamdată, justificarea va veni nu atât din partea propriei activități, ci din partea susținătorilor. Dar linia asta de activitate e destul de riscantă, dacă te gândești, că tot suișul are coborâș, iar coborâșurile sunt uneori abrupte.

Autor:  Valeriu Reniță Sursa:  Politics.MD

In this article