Editorial pe anticorupție.md: Ca pe timpul lui Plahotniuc, azi trebuie să ai curaj ca să-ți expui opinia

Activitatea Maiei Sandu și a Partidului acțiune și Solidaritate este tot mai des comparată cu perioada fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Ruxanda Josan scrie într-un editorial publicat pe...

Activitatea Maiei Sandu și a Partidului acțiune și Solidaritate este tot mai des comparată cu perioada fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Ruxanda Josan scrie într-un editorial publicat pe site-ul Anticorupție.md că astăzi “a-ți expune civilizat opinia care nu coincide cu cea a unui grup vocal în societate este un act de mare curaj, aidoma celor de pe timpul lui Plahotniuc, doar că, atunci, consecințele erau fizice, acum – moraliste”.

Reacția vine în contextul mult-așteptatei decizii ai Curții Constituționale (CC) cu privire la decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Josan spune că poziția în care Maia Sandu a pus CC este una incomodă și chiar regretabilă. Instituția riscă să repete soarta din perioada lui Plahotniuc, când era controlată politic de un singur partid.

“Dacă hotărârea Curții nu va coincide cu opinia promovată intens de partidul președintelui și s-ar găsi și unii politicieni să critice CC, teamă mi-e că micile progrese întru restabilirea statului de drept s-ar surpa peste noapte. Să vedem dacă rezistă și acum”, scrie Josan.

“Soluția corectă e foarte simplă: să se revină pe câmp constituțional, fără artificii populiste nici de o parte, nici de cealaltă. Altfel, care-i diferența…?”, mai scris Ruxanda Josan.

In this article