Editorial // ”Oleacă” Președinte al Uniunii avocaților, ”oleacă” Procuror General, ”oleacă” membru ANI, ”oleacă” judecător CEDO: cu orice preț ”nacialinik”

Ce genii produce țara Moldovei! Slavă Domnului că nu sunt recunoscuți și apreciați… Recent în spațiul public a fost tam-tam pe marginea unui alt ordinar concurs, că tot...

Ce genii produce țara Moldovei! Slavă Domnului că nu sunt recunoscuți și apreciați…

Recent în spațiul public a fost tam-tam pe marginea unui alt ordinar concurs, că tot peste concursuri și concursuri dăm în țara asta de la o habă de vreme încoace – cel al judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ca să vedeți domnilor că este un individ care se înscrie în orice concurs unde miza e mare. Orice numai să fie șef, văzut și de dorit să dea indicații. Cine altul, desigur marele reformator al justiției moldovenești – Vladislav Gribincea. Unde este anunțat concurs la vreun post ”gustos” el e primul care se înscrie. Și culmea, pretinde că e cel mai competent. Geniu, nu altceva.

S-a lăudat că a ”zdrobit” o mare reformă a procuraturii, a elaborat o întreagă Strategie a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 și a planului de acțiuni, a desenat chiar și harta judiciară a țării. Credeți că totul a fost gratis sau din porniri altruiste? NUUUU! Din banii groși ai europenilor. Și cine critică acum sistemul justiției? Desigur tot el. Cine s-a pretins marele izbăvitor al corupției în sistem la post de Procuror General? Tot el. Asta da tupeu de profesionist. Cum să vrei omule să devii tu Procuror General într-o țară, fie ea chiar și Moldova, dacă o zi nu ai lucrat pe teren, nu ai făcut un rechizitoriu, nu ai pledat o acuzație în instanță, nu ai ieșit la fața locului la un omor, nu ai adulmecat miros de morgă sau criminalistică? Cum??? Du-te procuror ordinar în Soroca, Telenești sau Cahul și fă regulă acolo, începe cu ceva elementar ca mai apoi să-ți satisfaci apetitul de mare nacialinic.

A vrut al nostru geniu mai apoi să fie responsabil peste verificarea averilor altora la ANI. Lupul să păzească oile nu alta. Dar cineva a verificat averea liderului societății civile? Bănuiesc eu că nu circulă, el mititelul, cu rucsacul în spate și bicicleta. A supt fonduri străine pe un capăt : de la europeni până la americani. Și ce a făcut? Unde sunt rezultatele? Ah, da. Am și uitat – mare reforme în justiție.

Acum împroașcă venin calculând cu obidă punctajul maxim obținut de la Comisia de concurs pentru postul la CEDO. Și aici țipă cu disperare că e cel mai bun. Dacă ești cel mai bun du-te și fii Agent al statului, ajută-ți țara cu mintea ta genială, lucrează un an, doi, pe salariu guvernamental și dacă nu vei muri de foame, atunci pretinde la postul de judecător CEDO. A, nu, așa nu se poate, așa nu vrem. Gribincea poate doar traduce hotărârile CEDO și rapoartele anuale ale Curții, după care să facă instruiri și prezentări publice asupra activității Curții. Ha ha ha, frate, dap așa chiar și eu pot fi expert în ale CEDO. Chiar și colegii lui din societatea civilă înțeleg asta și l-au depunctat în acel concurs.

Mergem mai departe. Se bate cu pumnul în piept că mai mare avocat nu a văzut țara asta de la independență încoace. Dar de câte ori și cine l-a văzut pledând prin instanțele moldovenești? Ați văzut ce râs și indignare a stârnit din partea colegilor săi avocați atunci când a candidat la postul de Președinte al Uniunii Avocaților? Chiar și nașul său de cununie nu a mai răbdat. Renumitul Nagacevschi Vitalie, ieșind la tribună, nu a pledat pentru propria candidatură la același post, dar a rugat din suflet toată Uniunea avocaților să nu-l voteze pe micul nostru geniu. Râs și plâns.

Fiți atenți acum. Cică se vor crea instanțe specializate pe lupta cu corupția: judecătorii și procuraturi. Cine credeți că va candida la vreo funcție de Procuror Anticorupție? Nici să aveți dubii, Gribincea ne va convinge că e cel mai valoros procuror și expert în temă. Și pentru el, în mod special iarăși se va modifica legea că să poată geniul nostru candida, precedente avem deja, cel cu Procurorul general. Evident, motivul declarat va fi că e nevoie de oameni buni și curați, alții decât procurori de carieră, exact ca Gribincea al nostru.

Dar dacă iar nu trece sărăcuțul de el? Propun atunci să creăm o funcție cu un destinatar fix, să punem mână de la mână și să o numim simplu – nacealinic – pentru geniul nostru moldav Vladislav Gribincea.

In this article