EDITORIAL // Fake news-ul, ori piatra grea a donquijotismului

“Nu Ambasada SUA influențează Moldova prin ONG-urile finanțate, ci noi, ong-iștii influențăm Ambasada SUA”- a declarat în fața camerelor de vederi Valeriu Pașa, unul dintre liderii societății civile,...

“Nu Ambasada SUA influențează Moldova prin ONG-urile finanțate, ci noi, ong-iștii influențăm Ambasada SUA”- a declarat în fața camerelor de vederi Valeriu Pașa, unul dintre liderii societății civile, adăugând ironic, că destăinuie un “mare secret”. De fapt, declarația lui nu sună deloc ironic, ci de-a dreptul ridicol pentru oricare observator al politicii moldovenești.

Liderul “WatchDog” și-a argumentat definitia, prin faptul că este finanțat de organizații europene și din SUA pentru a realiza o serie de proiecte de bine pentru cetățenii Moldovei. “WatchDog” descoperă, analizează și demontează noutățile false din spațiul nostru informațional. Încercați să determinați profilul profesional al angajaților, care se ocupă zilnic, la modul serios cu așa ceva și, probabil, veți fi tentat să alegeți ceva între “devoratorul de minciuni” și “luptătorul cu răul”, având în vedere presupusele activități mai înguste și mai largi.

E greu să-ți imaginezi, ce bugete ar trebui croite pentru a lupta, în general, cu minciuna, pentru că ea este  foarte bine mascată și este foarte răspândită, dacă pornim de la premiza că omul nu minte poate doar atunci când doarme… Ori, se știe din cărți nu neapărat filosofice, că e în van să consumi efort spiritual și financiar,  pentru a învinge răul universal… Pentru a-și atinge scopul, Pașa și finanțatorii săi, ar trebuie să creeze o super biserică,  să inventeze o super-religie, pe lîngă cele descrise de Mircea Eliade. Poate “WatchDog” de asta, de fapt, și se ocupă?

Dacă, totuși, ești în stare să adopți o atitudine ironică, la fel ca a lui Pașa și realistă, la fel ca a unui simplu țăran, îți dai seama că toată întreprinderea asta, pentru care plătesc din gros contribuabilii americani și europeni, are un nume exact și anume “lupta cu morile vânt”. Sensul și romantismul acestei lupte a fost descris acum patru veacuri de Miguel de Cervantes.  Cavalerii ONG-lor de luptă cu morile de vânt sunt, însă, absolut diferiți de Don Quijote de la Mancha, din simplu motiv că donchijotísmul eroului lui Cervantes era inconștient și nebugetat.

Nu trebuie să fii neapărat un observator fin, ca să înțelegi, că ONG-rile finanțate din Occident nu se vor ocupa de demontarea minciunilor politicii externe ale țărilor din Vest, ori a politicienilor moldoveni susținuți de Europa și SUA, ori a mass-mediei plătite de aceleași organizații, care îl finanțează pe Pașa. Evident, nici nu face să stăruim asupra argumentării acestei ipoteze, pentru că mâna stăpânului nu se mușcă, indiferent de arealul geografic, ori politic în care această mână îți întinde boțul de mămăligă.

ONG-rile elitiste, ori, de donquijotiste – dacă e să le tratăm, totuși, cu toleranță -, amintesc de organizațiile comsomoliste de altădată,  finanțate de PCUS. Ele făceau, la fel, observații asupra societății și împărțeau lumea în oameni buni și răi, în minciunoși și cinstiți, adică în cei, care credeau în idealurile marxist-leniniste, ori imitau sârguincios această credință și în cei, care refuzau să le înțeleagă. Cei buni erau încurajați cu diplome de onoare și băgați în lifturi sociale cu viteză maxima de urcare.

Cam așa a ajuns și Pașa șef de ONG, iar Maia Sandu – prim-minsitru și candidat la funcția de președinte, adică urmând aceleași principii comsomoliste, dar alte idealuri, idealurile euroatlantismului.

 

Sursă: Politics.md                                                                                                                                   Autor: Valeriu Reniță

In this article