Zice lumea ca a murit limba moldoveneasca. Sunteti siguri ca un tertip tehnic, pe care o alta majoritate parlamentara il poate anula, poate fi prilej de bucurie?
Da, stiu ca limba vorbita intre Prut si Nistru este limba romana. Tot la fel cum stiu, ca din punct de vedere politic, politicienii moldoveni si parintii Constitutiei Republicii Moldova au numit-o moldoveneasca.
Asa ca in viitorul legislativ moldovean, partidele suveraniste vor putea anula legea votata astazi. Pentru ca denumirea limbii vorbite intre Prut si Nistru face parte din componenta suveranista a statului moldovean. Denumirea limbii vorbite la Chisinau a fost mereu o chestie politica. Toti politicienii stiu ca limba vorbita e limba romana dar politicienii suveranisti vor prefera sa o numeasca moldoveneasca.Acestia considera ca asa e corect politic.
Repet – o majoritate parlamentara simpla, de 51 de deputati, va putea anula legea votata astazi de catre partidul condus de Maia Sandu.
Cei care, la Bucuresti, se bucura cunosc vag realitatile politice de la Chisinau.
Explic : Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati, majoritatea necesara schimbarii articolului 13 din legea suprema a statului moldovean, acolo unde este scris ca limba oficiala este limba moldoveneasca, adica majoritatea constitutionala e de 67 de deputati, majoritatea simpla cu care se investeste guvernul ori se adopta legi e 51. Partidul doamnei Sandu are 63 de deputati, adica nu are o majoritate care ar putea schimba Constitutia.
Subliniez: Nu ma bucur atunci cand politicienii moldoveni repeta erorile aplicate de politicienii romanii – pe malul Dambovitei sunt cei mai experimentati politicieni specializati in tertipuri politico-juridice.
Nu ma bucur atunci cand un lucru bun, limba vorbita intre Prut si Nistru trebuie sa fie oficial numita limba romana, este obtinut printr-un tertip juridic care poate fi anulat.
Lucrurile bune trebuie sa aiba o acoperire juridica ireprosabila care sa tina in timp.
Ma voi bucura doar atunci cand majoritatea de 63 de deputati ai PAS va gasi inca patru voturi si va introduce in Constitutia moldoveana un articol referitor la integrarea financiar bancara a celor doua state romanesti si circulatia leului romanesc.
Pina atunci pas, ma abtin. Si nu ma las amagit de sirene.
Autor: Victor Nichituș