Edilul face apel la o alianță politică împotriva abuzurilor puterii

Într-un context politic încărcat, Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, a ieșit în public cu o serie de acuzații grave la adresa guvernării actuale. Conform lui Ceban, există...

Într-un context politic încărcat, Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, a ieșit în public cu o serie de acuzații grave la adresa guvernării actuale. Conform lui Ceban, există numeroase semne de manipulare și încercări de fraudare a rezultatului alegerilor.

Primarul și-a început discursul cu o analogie: „Haideti, am avut alta. Am expus o dată public despre bradul de Crăciun și jucăriile de orice tip pe acest brad, o să fie foarte multe și diferite. Aici mi s-a asociat un buletinul acesta de 1 metru și metrul de halbă de bere. Nu știu dacă este în Republica Moldova, nu este rău când sunt foarte mulți candidați.”

Primarul a subliniat importanța corectitudinii în expunerile publice ale candidaților și a atras atenția asupra potențialelor nereguli în campaniile electorale: „Campaniile electorale în Republica Moldova, și mai cu seamă, o să fie una foarte murdară.” El a mers mai departe să acuze guvernarea de nereguli: „Am văzut candidații din partea puterii încălcând flagrant legislația electorală și nimic nu a fost observat până când nu au fost sesizate în această privință Comisia Electorală Centrală.”

Ion Ceban a acuzat guvernarea de a încerca să fraudeze alegerile, împărtășind și unele detalii ale strategiei potențiale: „Se realizează campanie în suburbii, iar stocurile probabil că au fost epuizate deja și în acest sens se pregătește o nouă campanie.”

În plus, Primarul a exprimat preocupări legate de posibila subordonare a Comisiei Electorale Centrale față de politic, o tendință pe care o consideră comună și în rândul altor instituții publice: „Ceea ce mă îngrijorează pe mine este că probabil începe procedura de fraudare a alegerilor de către Comisia Electorală Centrală prin subordinea directă a politicului.”

Ceban a subliniat și alte acțiuni ale guvernării care, conform lui, reprezintă abuzuri de putere, precum presiunile exercitate asupra primarilor de a se alătura Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și pomenele electorale: „Vă spun că sunt presiuni enorme pe primari ca ei sa candideze din partea PAS. Există pomene electorale care se numește Satul european sau satul european expres despre care n-am văzut să ceară Comisia Electorală Centrală vreun material sau vreo informație suplimentară în această privință.”

Mai mult, el a menționat și existența unui „fenomen al mariajului politic”, unde candidații sunt încurajați să se alăture PAS, indiferent de partidul lor original.

În încheiere, Primarul a reiterat faptul că aceste posibile abuzuri au fost semnalate la organizațiile internaționale și a făcut un apel către toate partidele politice să ia atitudine: „Cred că trebuie toate formațiunile politice să se sesizeze într o formulă sau alta și să facă front comun împotriva abuzurilor care vor veni și vin în continuare din partea puterii.”

In this article