Proiectul „Dezvoltarea Competențelor Ecologice pentru Ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și Promovarea Învățământului Dual pentru elevi” – implementat în premieră în instituţiile de învăţământ din capitală în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 – a ajuns la final. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban.
“Astăzi am premiat reprezentanţi ai 22 de școli finanțate care au implementat proiecte de ecologizare „Școala Orașului Verde”. La concurs au aplicat 64 de şcoli din capitală. Pentru a cultiva şi a promova comportamentul prietenos al tinerilor faţă de natură şi mediul înconjurător, ne dorim ca de la 1 septembrie să fie introdus în programul şcolar un nou obiect de studiu, urmează să fie coordonat cu Ministerul de ramură. Împreună putem face un mediu sănătos şi verde”, a declarat Ion Ceban.
In cadrul Proiectul „Dezvoltarea Competențelor Ecologice pentru Ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și Promovarea Învățământului Dual pentru elevi” au fost obținute rezultatele:
📌• Circa 5 000 de cadre didactice și manageriale din instituțiile de învățământ primar și secundar, extrașcolar și special, publice din municipiul Chișinău, au fost încadrați în procesul de formare și instruire;
📌• 400 de cadre didactice au fost certificate ca formatori în domeniul ecologizării şcolilor;
📌• Circa 50 000 de elevi din școli beneficiare ale proiectului au fost implicați în activități de ecologizare;
📌• Peste 5 000 de elevi din instituțiile de învăţământ secundare ciclul I și II, extrașcolare și speciale din municipiul Chișinău, cât și alți tineri interesați, care au participat la Târgul pentru elevi „Testează-ți meseria”
Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, au desfășurat activități de instruire/ practică /informare privind meseriile orientate spre o economie verde
📌• Centrul municipal de instruire pentru copiii și adolescenții care necesită condiții speciale de educație a fost dotat cu tehnică de învățare pentru instruirea celor 60 de elevi care frecventează instituția de învățământ la specialităţile: îngrijitor bolnavi la domiciliu, cusător, cizmar, tencuitor. Pentru a deschide o nouă specialitate solicitată de foarte mulți elevi, „Operator la calculatoare”, au fost achiziționate 15 calculatoare.
📌• 160 de instituții de învățământ general municipale sunt implicate în activități de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Proiectul dat a fost organizat cu suportul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu finanțare din partea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).