Economist: Mesajul lui Șor este un șantaj la adresa autorităților, pentru a scăpa de pedeapsa penală

Expertul economic Roman Chirca susține că Ilan Șor, principalul condamnat în dosarul miliardului furat, nu are de gând să restabilească activitatea celor trei bănci, așa cum a...

Expertul economic Roman Chirca susține că Ilan Șor, principalul condamnat în dosarul miliardului furat, nu are de gând să restabilească activitatea celor trei bănci, așa cum a declarat în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui Chirca, mesajul lui Șor pare a fi un șantaj la adresa autorităților de la Chișinău.

“Din ce a declarat, obiectivul lui nu este să restabilească activitatea acestor bănci. El va contesta retragerea licenței, dar mi s-a părut de fapt că s-a transmis un mesaj că ar putea hărțui Republica Moldova, un mesaj de contra-atac, pentru că este o procedură foarte costisitoare. Este un mesaj pentru guvernare de a slăbi, probabil, acțiunile de urmărire penală sau de a obține capital politic.

Spun asta pentru că dacă admitem, ipotetic, că vreo instanță i-ar putea da câștig de cauză, acest lucru ar hărțui semnificativ Republica Moldova. Acest lucru este însă puțin probabil și aceste declarații sunt un șantaj, pentru că aceste declarații vin ca o amenințare”, a declarant Roman Chirca, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, Ilan Șor a declarant că este gata să restituie statului 13 miliarde de lei, dacă autorităţile de la Chisinau îi vor da înapoi, lui şi foştilor acţionari, activele „Băncii de Economii”, a „Bancii Sociale” şi „Unibank”.

In this article