Echipa lui Ilan Șor va cere anularea rezultatelor alegerilor locale și organizarea unui scrutin repetat

Echipa lui Ilan Șor va cere anularea rezultatelor alegerilor locale din 2023 și organizarea unor noi alegeri în condiții egale și democratice. Anunțul a fost făcut astăzi, în...

Echipa lui Ilan Șor va cere anularea rezultatelor alegerilor locale din 2023 și organizarea unor noi alegeri în condiții egale și democratice. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unui briefing susținut de deputații Marina Tauber și Vadim Fotescu, în contextul în care Curtea Constituțională a confirmat neconstituționalitatea modificărilor operate în Codul Electoral de către majoritatea parlamentară PAS. Aceste modificări ilegale și nelegitime au fost cele care au permis grupării criminale Sandu-PAS să împiedice sute de potențiali candidați să participe la alegeri.

“În aceste condiții, nu putem vorbi despre alegeri libere și corecte, iar legitimitatea rezultatelor alegerilor locale din noiembrie 2023 este serios discreditată. Prin urmare, declarăm că imediat după publicarea hotărârii motivate a Înaltei Curți, vom iniția procedurile legale de contestare a rezultatelor alegerilor locale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Vom cere să fie organizate noi alegeri locale cu participarea tuturor candidaților posibili, în condiții egale și democratice”, a declarat Tauber.

Marina Tauber a subliniat că Parlamentul a încălcat toate procedurile constituționale de legiferare, nu a reușit să asigure un echilibru corect între dreptul deputaților de a face propuneri și amendamente la proiectul de lege și principiul autonomiei parlamentare.

De asemenea, ea s-a referit la criteriile abuzive incluse în Codul electoral, care încalcă principiile generale ale drepturilor omului.

“Potrivit amendamentelor, autoritățile electorale nu pot verifica în mod independent gradul de individualizare a acțiunilor unui potențial candidat. În același timp, criteriile propuse nu conțin texte neutre pentru a evalua candidații în funcție de pericolul pe care îl prezintă. Nici dreptul de a contesta includerea candidaților în lista restrictivă nu a fost acordat, iar restricționarea exercitării drepturilor electorale ale candidaților a fost implementată în mod discriminatoriu. Evident, Înalta Curte nu mai poate închide ochii la nelegiuirile acestei guvernări antipopulare și ale PAS, care poate fi redenumit deja Partidul Anticonstituțional Sandu”, a declarat deputatul.

Marina Tauber a comentat declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, precum că autoritățile vor întreprinde măsuri pentru a împiedica executarea hotărârii Curții Constituționale.

“Am auzit că uzurpatorii nu pot dormi liniștiți și au anunțat că vor adopta din nou restricții similare, în ciuda tuturor deciziilor care demonstrează că aceasta este o cale total ilegală.

Această insistență a lor miroase a disperare. Știm că le este frică de noi și de popor. Ei știu foarte bine că nu au nicio șansă într-o competiție corectă și speră să rămână la putere doar prin abuzuri, manipulări și excluderea ilegală a concurenților. Acest lucru cu siguranță nu îi va ajuta. Și Ceaușescu a crezut că este iubit de popor, dar a fost anihilat de același popor în doar câteva zile”, a mai spus deputatul.

Totodată, Marina Tauber a reamintit autorităților PAS că în curând Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să se pronunțe asupra interzicerii ilegale a Partidului ”ȘOR”. Ea a subliniat că “această decizie va fi rușinoasă pentru Republica Moldova”.

“Acest caz ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga Europă și unul dintre cele mai rușinoase verdicte din istoria Moldovei. Îndemnăm autoritățile să se întoarcă la statul de drept și la democrație, să se concentreze pe îndeplinirea promisiunilor făcute oamenilor aduși în pragul sărăciei și să nu semene dezbinare și frică, pentru că acest lucru nu poate decât să provoace furia poporului moldovean”, a conchis deputatul.

Deputatul Vadim Fotescu a atras atenția asupra unui fapt important: “Președintele Sandu și PAS au adoptat recent trei legi pe care Curtea Constituțională le-a recunoscut ca fiind neconstituționale. Cum pot acești oameni să rămână la putere și să guverneze țara?”

El a mai spus că decizia din 26 martie a Curții Constituționale a fost cu siguranță corectă. “Mai bine mai târziu decât niciodată”, a subliniat Fotescu. ”Considerăm că este un pas spre readucerea statului nostru în câmpul legal. Este prea devreme pentru a vorbi de victorie. Dar faptul că există o lege în țară ne permite să sperăm la instaurarea justiției în viitor”.

El a declarat că guvernarea nu a luat în considerare legea și că răspândește această practică peste tot. “În același mod, încălcând Constituția, au acționat și membrii Consiliului Electoral de Circumscripție din Bălți când au eliminat-o pe colega noastră Marina Tauber din alegeri anul trecut. Și mulți dintre candidații noștri s-au confruntat cu același ordin politic. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat deputatul.

Împreună cu colegii săi, el intenționează să continue lupta pentru instaurarea unei democrații reale în țară.

Vă reamintim că marți, 26 februarie, Curtea Constituțională a anulat în mod repetat și a declarat neconstituțională legea care introducea restricții în Codul electoral, care împiedicau membrii și simpatizanții Partidului ”ȘOR” să candideze. Această inechitate a fost constatată și condamnată de Comisia de la Veneția și de experții OSCE.

 

In this article