Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova

Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a avut o întrevedere cu ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova,  Stella Avallone. Necesitatea atragerii investițiilor și a mai multor...

Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a avut o întrevedere cu ambasadoarea Republicii Austria în Republica Moldova,  Stella Avallone.

Necesitatea atragerii investițiilor și a mai multor investitori austrieci în țara noastră a fost subiectul primordial de discuții cu delegația austriacă.

Oficialii au mai vorbit despre necesitatea cooperării în mai multe domenii, printre care domeniul digital și tehnologii informaționale.

Intensificarea cooperării prin dezvoltarea proiectelor de interes comun, în special pe domeniile e-guvernare, e-sănătate, e-educație, e-cultură, e-comerț, securității cibernetice și contracarării atacurilor hibride. Totodată aici este binevenit schimbul de experiență și bune practici.

Participarea companiilor austriece din sectorul IT în activitatea parcului IT virtual din Republica Moldova „Moldova IT Park”, cu perspectiva de a deveni rezidenți virtuali ai acestuia.

Un alt subiect discutat cu ambasadoarea Stella Avallone a fost cel de cooperare în domeniul mediului de afaceri și anume participarea companiilor austriece în activitatea Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale din Republica Moldova și platformelor industriale multifuncționale care oferă condiții atractive și facilități fiscale investitorilor străini.

În Republica Moldova sunt înregistrate 91 de întreprinderi cu capital austriac, valoarea investițiilor fiind de circa 689,8 mln. MDL. După valoare capitalului investit, Austria se află pe locul 12 printre principalii investitori al Republicii Moldova.

Printre principalii investitori austricei, pot fi menționați: grupul financiar-bancar Reiffeisenbank, compania de asigurări Grawe Carate etc. De asemenea, compania Gebauer&Griller, care a construit în cadrul ZEL „Bălți” o fabrică de producere a cablurilor electrice,  suma investițiilor fiind de 41,9 mii USD, creând circa 590 de locuri de muncă.

sursa

In this article