Dumbrăveanu: În Italia prețul unei măști medicale a ajuns să coste cât un gram de aur

Ministrul Sănătăți, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în cadrul audierilor din Parlament cu privire la situația epidemiologică la infecția cu Coronavirus că, pe plan mondial se atestă o creștere...

Ministrul Sănătăți, Viorica Dumbrăveanu, a declarat în cadrul audierilor din Parlament cu privire la situația epidemiologică la infecția cu Coronavirus că, pe plan mondial se atestă o creștere a prețurilor la măștile medicale. Potrivit ministrului, panica și dezinformarea a dus la criza de măști de protecție în farmaciile din mai multe state. 

”În Italia prețul unei măști medicale a ajuns să coste cât un gram de aur. Suntem zilnic contactați de colegii din Italia, Germania, Turcia, care ne întreabă dacă nu avem stocuri disponibile de măști”, a declarat ministrul.

Dumbrăveanu a declarat în plen că Moldova este total dependentă de importul de măști, deoarece în țară există doar un singur producător care produce măști într-o cantitate mică.

Ministrul a menționat că odată cu izbucnirea infecției cu Coronavirus a crescut și prețul de import al măștilor medicale. Astfel, dacă măștile simple se importau la prețul de câțiva bănuți, acum prețul de import al acestora a ajuns să fie 4-5 lei.

”Măștile care au nivel de protecție mai înalt, prețul de import al acestora a crescut substanțial, chiar dacă inițial ele se importau la prețul de 12 lei per bucată”, a mai spus ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a amintit și despre decizia Guvernului de a plafona la 20% adaosul comercial pe întreg lanțul (de la importatori, producători și până la consumatorul final), pentru trei tipuri de produse de uz medical: măștile și mănușile medicale și dezinfectanții medicali incluși în registrul de stat al produselor biocide. Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, a precizat că măsura a fost luată pentru a combate specula cu aceste produse.

In this article