Drumuri blocate și pagube în urma ninsorii: Măsuri urgente luate de instituțiile responsabile din Moldova

Autoritățile anunță că instituțiile responsabile subordonate Executivului întreprind măsurile necesare pentru a gestiona impactul condițiilor meteorologice extreme care afectează raioanele din centrul și sudul țării. Pe drumurile publice...

Autoritățile anunță că instituțiile responsabile subordonate Executivului întreprind măsurile necesare pentru a gestiona impactul condițiilor meteorologice extreme care afectează raioanele din centrul și sudul țării.

Pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În proces sunt antrenate 76 de utilaje speciale ale întreprinderilor rutiere SA Drumur. Au fost  deja folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică. Toate serviciile Administraţiei de Stat a Drumurilor sunt mobilizate pentru a oferi suportul necesar.

În prezent, traseul între satul Tomai și intersecția satului Jolta este blocat. Pentru siguranța cetățenilor, se recomandă evitarea traseului M5, iar în zona satului Greblești din raionul Strășeni, circulația se desfășoară cu mare dificultate. Blocate sunt și porțiunile de drum dintre Anenii Noi – Căușeni, dintre localitățile Congaz și Svetlîi. Drumuri blocate sunt și în raionul Cahul – la Badicu, Baurci; raionul Leova – Iargara, Ciadîr; raionul Cantemir – Larguța, Capaclia, Haragis și raionul Ștefan Vodă – Rascaieți.

Sectoarele periculoase sunt permanent patrulate şi se prelucrează cu material antiderapant. A fost dispusă intervenția promptă pe toate porțiunile de drum afectate, cu aplicarea de antiderapant.

Totodată, Poliția a sporit numărul de echipaje în țară. Peste 1300 de polițiști acționează în regim sporit pe străzi, în localități și trasee naționale, pentru a contribui la siguranța participanților în trafic, facilita circulația și oferi asistență cetățenilor.

Salvatorii intervin pe traseele naționale în suportul persoanelor și deblocarea mijloacelor de transport ce au derapat de pe traseu sau au rămas blocate în zăpadă. Începând cu dimineața zilei de 26 noiembrie până la momentul actual au fost înregistrate 62 de intervenții de deblocare și tractare a autovehiculelor blocate pe drumurile înzăpezite. La fel, sunt asigurate serviciile medicale, inclusiv prin intervențiile ambulanțelor. În zonele de acces cu probleme sunt realizate intervenții comune cu IGSU.

Conform informației „Premier Energy” și „RED-Nord” sunt parțial deconectate de la energia electrică 162 localități, din 12 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Echipele de intervenție continuă să înlăture defecțiunile cauzate. Rugăm cetățenii afectați să manifeste răbdare și înțelegere și îi asigurăm că operatorii de rețea depun eforturi susţinute pentru restabilirea cât mai urgentă a serviciului.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova anunță că circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar la unele frontiere se atestă dificultăți.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat că circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar drumurile spre frontieră sunt accesibile.

Astfel, la frontiera cu România este restricționată circulația prin PTF Cahul, deoarece autoritățile din România au anunțat că sistează trecerea temporară prin PTF Oncea, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

De asemenea, la frontiera cu Ucraina se circulă cu dificultate prin PTF Palanca, care periodic își întrerupe activitatea, deoarece din cauza vântului puternic au fost deteriorate cablurile de conexiune la rețeaua de internet. Specialiștii lucrează pentru înlăturarea deficiențelor, transportul este redirecționat spre PTF Tudora.

La Aeroportul Internațional Chișinău, toate utilajele de deszăpezire și curățire lucrează în continuu pentru a menține pista în condiții posibile de decolare și aterizare. Mai multe zboruri din și spre Chișinău au fost anulate, altele întârzie. Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău susțin că lucrează fără întrerupere pentru a menține pista pentru condiții posibile de decolare/aterizare.

Cetățenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe recomandările autorităților, pentru a evita riscurile asociate condițiilor meteo nefavorabile. Totodată, recomandăm cetățenilor să se informeze din surse oficiale pe care se publică informații actualizate despre starea drumurilor și condițiile de trafic.

Autoritățile intervin în mod constant pentru a oferi sprijin cetățenilor și a asigura deplasarea conformă a mijloacelor de transport pe drumurile naționale. Situația este în schimbare cu fiecare oră. Indiferent de efortul drumarilor circulația pe drumuri devine din ce în ce mai complicată. Solicităm administrațiilor publice locale întreprinderea acțiunilor care se impun în raza de responsabilitate a unităților teritoriale și informarea constantă a publicului despre dificultățile de deplasare.

Încurajăm șoferii să amâne și să se abțină de la orice deplasare în aceste condiții până la ameliorarea condițiilor meteorologice. În cazul în care au nevoie să pornească la drum, să manifeste prudență și să se conformeze indicațiilor autorităților de reglementare a traficului. Reamintim, autovehiculele  trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare, iar dacă alegeți o destinație mai lungă, bateria telefonului trebuie încărcată. Vă îndemnăm să păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112.

sursa

In this article