Dosarul Mioara: Percheziții soldate cu sechestrarea a 1,5 milioane de euro în bunuri

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova,...

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți.

Potrivit CNA, polițiștii și procurorii D.I.I.C.O.T., asistați de către ofițerii CNA, au efectuat o serie de acțiuni de urmărire penală în mai multe orașe din România. În urma acestora, au fost efectuate percheziții la domiciliile învinuiților, ridicate probe concludente pentru urmărirea penală și sechestrate bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de euro. Printre bunuri indisponibilizate se numără conturi bancare și bunuri imobile, aflate în jurisdicția României.

Reamintim că mai multe probe au fost ridicate ieri de ofițerii CNA în urma celor 10 percheziții efectuate în dosarul de spălare de bani, rezultat dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul Republicii Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți.

De menționat că, anterior, a fost identificată suma de 1.500.000 de euro, transferată de bănuită, în tranșe mici (sub limita de raportare), pe un cont dintr-o bancă din România. Astăzi, procurorii urmează să decidă asupra arestării preventive a persoanei reținute.

CNA sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău și suportul Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB) cercetează implicarea unui grup de persoane cu diverse funcții în cadrul S.A. Mioara din municipiul Bălți într-o schemă de spălare de bani.

Potrivit probelor accumulate, bunurile societății, constituite dintr-un complex de construcții de producere și un teren de opt hectare, au fost însușite de un grup de persoane care ulterior au efectuat tranzacții încrucișate și au încheiat împrumuturi păguboase. Deși faptele de însușire a proprietății statului Republicii Moldova au fost constatate prin decizie definitivă și irevocabilă a CSJ în anul 2016, grupul de persoane a intrat în proprietatea bunurilor imobile, o parte din care au fost înstrăinate în schimbul a circa 80 de milioane lei, de care urma să beneficieze statul.

 

sursa

In this article