Dosarul lui Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie: Primul martor, audiat

    Judecătorii au început audierea martorilor în dosarul în care Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, este acuzat de trădare de patrie. Astăzi a...

 

 

Judecătorii au început audierea martorilor în dosarul în care Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, este acuzat de trădare de patrie. Astăzi a fost audiată o fostă subalternă a acestuia, angajată a Legislativului, care a oferit detalii relevante pentru anchetă.

Martorul a declarat că, în iunie 2024, i-a transmis lui Creangă un raport al Comisiei Europene, în format electronic. Raportul conținea recomandări pentru Republica Moldova referitoare la procesul de aderare la Uniunea Europeană. Acest document a fost descoperit ulterior în timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul unui diplomat rus cu care Creangă ar fi avut întâlniri. Deși Creangă a declarat public că nu avea niciun contract cu diplomatul rus și că întâlnirile lor erau doar conversații între vecini, acest raport a ajuns în posesia serviciilor de spionaj ale Federației Ruse.

Procurorul Dumitru Stefârță, cel care se ocupă de caz, a explicat că martorul a fost audiat în legătură cu sursa informației care, ulterior, a ajuns în posesia serviciilor de spionaj ruse. „La această etapă, urmează să mai audiem un martor, după care vom trece la probele apărării. Având în vedere că deja a declarat public că a fost o simplă discuție între vecini, intenționez să prezint mai multe probe pentru a stabili adevărul obiectiv și a vedea dacă informațiile transmise pot fi catalogate doar ca o conversație inofensivă”, a spus Stefârță.

Ion Creangă a refuzat să comenteze declarațiile martorului. În fața jurnaliștilor, el a reacționat afirmând: „De trei ori când am comunicat cu dumneavoastră, ați selectat doar două fraze și le-ați prezentat într-o lumină negativă. Vă mulțumesc pentru colaborare și respectarea codului deontologic al jurnalistului.”

Creangă a fost reținut la sfârșitul lunii iulie 2024, fiind acuzat că ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, informații care ar fi putut afecta interesele Republicii Moldova. Se susține că acesta ar fi avut un contract cu diplomat rus, pentru care ar fi primit plăți între 500 și 2.000 de dolari pentru informațiile furnizate. Dacă va fi găsit vinovat, Creangă riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article