Dorin Recean, la întrevederea cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție: „Ne dorim ca cetățenii să aibă încredere în instituțiile de drept ale Republicii Moldova”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au discutat despre consolidarea statului de...

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au discutat despre consolidarea statului de drept și continuarea reformelor în domeniul justiției. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că autoritățile sunt hotărâte să construiască un sistem de justiție onest, în contextul în care reformarea acestui domeniu și lupta împotriva corupției sunt aspecte importante în calea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Dorin Recean a menționat că un capitol aparte în programul de activitate al actualului Executiv este dedicat justiției. Prioritățile de bază se referă la evaluarea judecătorilor și procurorilor (vetting), la delimitarea competențelor Parchetului Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, precum și la proiectul de lege privind dezoligarhizarea.

„Tot ce va construi Guvernul trebuie să fie durabil și credibil, inclusiv în domeniul justiției. Ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să aibă încredere în instituțiile statului, să se simtă protejați în țara lor. Chiar dacă ar putea dura mai mult decât a fost preconizat, suntem deciși să implementăm cu succes agenda planificată de reforme”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru agenda de reforme a Guvernului de la Chișinău și l-a felicitat pe noul șef al Cabinetului de miniștri cu ocazia învestirii în funcție.

La rândul său, Dorin Recean a mulțumit oficialului european pentru expertiza și sprijinul financiar, acordat de Comisia Europeană, pentru realizarea reformelor în domeniul de justiție.

Oficialii au mai trecut în revistă aspecte de ordin economic și de securitate. Premierul Dorin Recean a reiterat în context că nu există niciun pericol de escaladare militară a situației din Republica Moldova: „Acum, este prioritar să asigurăm siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Vom munci în continuare pentru reconstrucția economiei, consolidarea sistemului energetic și accelerarea procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

In this article