Doi tineri moldoveni, documentați pentru deținerea actelor falsificate

Mai multe acte falsificate au fost depistate la doi conaționali, în cadrul formalităților de control în punctele de trecere a frontierei Sculeni şi Leuşeni. Cazurile s-au înregistrat pe...

Mai multe acte falsificate au fost depistate la doi conaționali, în cadrul formalităților de control în punctele de trecere a frontierei Sculeni şi Leuşeni. Cazurile s-au înregistrat pe sensul de ieşire din ţară, la sfârșitul săptămânii trecute.

Primul incident a avut loc în PTF Sculeni, unde pentru autorizarea trecerii frontierei de stat s-a prezentat un bărbat de 30 de ani, orginar din raionul Donduşeni. Acesta se deplasa ca al doilea şofer al unui microbuz de pe ruta Moldova – Germania. În timpul controlului de rigoare, tânărul a manifestat un comportament suspect, astfel fiind dispus ca acesta să treacă un control amănunţit. Drept urmare, printre actele personale polițiștii de frontieră au depistat o carte de identitate, un certificat de pregătire a profesională a conducătorului auto şi un certificat de căsătorie, toate eliberate pe nume diferite de către autorităţile de competenţă din România și toate cu premise vizibile de falsificare. În plus, conaţionalul avea asupra sa şi o diplomă de licenţă falsă, ca fiind eliberată pe numele unei alte persoane de către o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova. La audieri, bărbatul a explicat că actele i-au fost transmise de către o persoană necunoscută şi urma să le ducă în Germania.

Într-un alt caz, semnalat în PTF Leuşeni, un tânăr de 24 de ani, originar din raionul Anenii Noi, a încercat să se prezinte sub altă identitate. Acesta s-a legitimat cu o carte de identitate românească eliberată pe un alt nume și mai mult, actul conținea premise vădite de falsificare. Ilegalitatea a fost sesizată de către poliţiştii de frontieră în timpul verificărilor documentelor, când conaţionalul s-a încurcat în declaraţii. În consecinţă, bărbatul a fost supus unui control suplimentar. Ca urmare, în portmoneul personal s-a descoperit şi un permis de conducere ca fiind eliberat de autorităţile de peste Prut, cu semne de falsificare.

În prezent, ambii conaţionali sunt cercetaţi penal în baza art.361, (al.1) Cod Penal al Republicii Moldova

In this article