Doi roboţi cu AI, puşi să se întreacă prin Deşertul Gobi

O echipă de ingineri din China a reușit să construiască un robot umanoid biped, denumit STAR1, care a devenit cel mai rapid din lume, potrivit unui test de...

O echipă de ingineri din China a reușit să construiască un robot umanoid biped, denumit STAR1, care a devenit cel mai rapid din lume, potrivit unui test de performanță desfășurat în Deșertul Gobi. Robotul STAR1 a atins o viteză maximă de 13 km/h (3,6 m/s) și a menținut această viteză timp de 34 de minute, informează revista Live Science, citată de adevarul.ro.

Robotul biped, construit de compania chineză Robot Era, are o înălțime de 171 de centimetri și cântărește 65 de kilograme. Într-un videoclip promoțional, doi roboți STAR au fost provocați la o cursă prin Deșertul Gobi, în nord-vestul Chinei, unde unul dintre ei a fost echipat cu o pereche de pantofi sport pentru a testa dacă încălțările îi pot îmbunătăți viteza.

Roboții STAR1 sunt dotați cu motoare cu cuplu mare și sunt controlați de algoritmi de inteligență artificială (AI). Aceștia au navigat prin diverse tipuri de teren, de la pajiști, drumuri pietruite, asfalt, până la pământ bătătorit, și au doborât recordul anterior de viteză de 3,3 m/s, deținut de robotul H1, produs de compania Unitree.

De asemenea, STAR1 beneficiază de sisteme hardware controlate de AI cu o capacitate de calcul impresionantă, de 275 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), depășind astfel multe dintre laptopurile performante existente, care operează la o capacitate între 45 și 55 TOPS.

Robotul STAR1 se alătură unei game tot mai mari de roboți umanoizi dezvoltați în ultima perioadă de companii din întreaga lume, printre care Optimus Gen-2 de la Tesla, Figure 01 sau Atlas, creat de Boston Dynamics.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article